Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, SAVILOV / AFP / Profimedia,Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia, Albert Koshelev/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Rusija je pokrenula talas napada velikih razmera na Kijev i druge delove Ukrajine, rekli su ukrajinski zvaničnici rano jutros, dok se Moskva priprema za proslavu Dana pobede kojim obeležava godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom.

Najmanje pet osoba povređeno je u ruskim napadima na Kijev, navode ukrajinski zvaničnici. Ruski projektili zapalili su skladište hrane u Odesi na Crnom moru, a eksplozije su zabeležene i u nekoliko drugih ukrajinskih regiona.

Ukrajina: Uništili smo 35 dronova koje su lansirali Rusi

Regije Harkova, Hersona, Mikolaeva i Odese pretrpele su 16 napada projektilima, uz 61 vazdušni napad i 52 raketiranja ukrajinskih položaja i naseljenih područja, saopštio je glavni štab ukrajinskih oružanih snaga u jutarnjem izveštaju o borbama, prenosi Index.hr.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je 35 iranskih dronova Šahid koje je lansirala Rusija, rekla je vojska.

Kijevski gradonačelnik rekao je da je najmanje petoro ljudi ranjeno u tom gradu te da su oštećena skladišta goriva, automobili, zgrade i infrastruktura.

„Nažalost ima poginulih i ranjenih građana. Oštećene su zgrade, privatne kuće i ostala civilna infrastruktura“, rekla je vojska.

Ukrajinci kažu da Rusi žele Bahmut zauzeti do utorka

Rusija je intenzivirala granatiranje Bahmuta nadajući se da će ga zauzeti do utorka, rekao je vrhovni ukrajinski general zadužen za odbranu opkoljenog grada, nakon što je ruska plaćenička grupa Vagner, po poslednjim informacijama, odustala od planova za povlačenje.

Tri su osobe povređene u eksplozijama u četvrti Solomjanski u Kijevu, a još dve su povređene kada su ostaci bespilotne letelice pali na četvrt Svjatošin, obe zapadno od središta glavnog grada, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko u poruci na aplikaciji Telegram.

Kijevska vojna uprava saopštila je da je olupina drona pala na pistu aerodroma Žuljani, jednog od dva putnička aerodroma ukrajinske prestonice, ne uzrokujući požar, ali hitne su službe angažovane na mestu događaja.

Takođe se navodi da su u kijevskom središnjem okrugu Ševčenkivski krhotine drona pogodile dvospratnicu. Rojters je objavio da su se čule brojne eksplozije u Kijevu te da lokalni zvaničnici tvrde kako sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade.

Granatiranja širom Ukrajine

Sergej Bratčuk, portparol vojne uprave u Odesi, objavio je na svom Telegram kanalu fotografije velike građevine u potpunosti progutane plamenom, u, kako je rekao, ruskom napadu na skladište hrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon što su sirene za vazdušni napad satima odjekivale iznad otprilike dve trećine Ukrajine, mediji su takođe izveštavali o eksplozijama u južnoj regiji Herson i Zaporižju na jugoistoku.

Vladimir Rogov, ruski lokalni zvaničnik u Zaporižju, rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih trupa u Orihivu, malom gradu u regiji. Rojters nije mogao to nezavisno da proveri.

Ruske su snage u nedelju granatirale osam lokacija u regiji Sumi na severoistoku Ukrajine, objavila je regionalna vojna uprava na Fejsbuku.

U poslednje dve nedelje napadi su se takođe intenzivirali na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu. Ukrajina, bez potvrđivanja bilo kakve uloge u tim napadima, kaže da je uništavanje neprijateljske infrastrukture priprema za njenu dugo očekivanu kontraofazivu.

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar