Foto: Printscreen Twitter/AmichaiStein1, privatna arhiva

Poznati su indentiteti poljskih radnika na farmi koji su poginuli juče kada se na teritoriju Poljske srušila raketa za koju se navodi da je ukrajinska. Ovaj događaj je izazvao veliki diplomatski incident.

Boguslav Vos (62), nadzorik skladišta žita i Bogdan Ciupek (60), vozač traktora su poginuli kada je u utorak oko 15.40 pala raketa S-300.

Raketa je pogodila grad Przevodov u istočnoj Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom.

U početku se strahovalo da su raketu ispalile snage ruskog presednika Vladimira Putina, što bi moglo da dovede do konfrontacije NATO-a i Rusije. Mnogi su strahovali da će ova situacija prerasti u Treći svetski rat.

Foto: Privatna arhiva

Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je rekao da je velika verovatnoća da je rakete ispalila protivvazdušna odbrana Ukrajine, u pokušaju da se odbrani od ruskih raketa, pa da su slučajno pogodili Poljsku.

Užasnuti stanovninci su prijavili da su čuli „čudne zvižduke“ dok je projektil leteo iznad njihovih glava, a zatim i ogromnu eksploziju kada je raketa pala.

Komšije kažu da je Boguslav radio u skladištu silosa za žito 40 godina i da je živeo sa suprugom i starijom taštom.

Izveštava se da je rodom iz Przevodovca i da ima dvoje odrasle dece koja žive u Krakovu.

Bogdan je radio kao vozač traktora i živeo je u susednom selu Setniki. Komšija je rekao lokalnim medijima: „Svi se znamo, ovo nije veliki grad“.

„Ovakvu tragediju nikada nismo doživeli. Bili su dobri ljudi“, naveo je.

Foto: Privatna arhiva

Drugi komšija je plakao govoreći za medije.

„Boguslav je otišao na posao kao i obično, a oko 16.00 časova je njegova žena shvatila da se nešto loše dogodilo“, naveo je.

„Neki od komšija su iz saosećanja i radoznalosti hteli da posete njegovu ženu, ali je ona bila izbezumljena i nije htela da priča, plakala je i gledala u daljinu. Bila je u šoku“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Pretpostavlja se da je Bogdan upravo stigao u skladište žitarica vozeći traktor kada je projektil pao. Boguslav ga je navodno čekao, da mu pomogne.

Slike sa lica mesta pokazuju da je pao projektil protivvazdušnog sistema odbrane S-300. Raketa je udarila u zemlju pored prikolice i eksplodirala, ostavljajući veliku rupu. Obližnje građevine su oštećene.

Udar je usledio nakon masovnog bombardovanja ukrajinske elektroenergetske mreže, koju je Kijev opisao kao najveću od početka rata.

BONUS VIDEO: Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar