Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

Kad je u septembru ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju, mnogi vojno sposobni muškarci počeli su tražiti načine kako da izbegnu regrutovanje. Hiljade Rusa od tada je pobeglo u obližnje zemlje koje ne traže vizu za ulazak, poput Turske i Gruzije. Za one bogatije građane, jedna država postala je primamljiva alternativa.

Grenada – ostrvska država na jugoistoku Karipskog mora – beleži porast broja zahteva za državljanstvo.

Grenada je u martu s drugim karipskim državama uvela sankcije Rusiji, uključujući zabranu pristupa programu sticanje investicionih pasoša.

Dok su druge države nastavile da primenjuju zabranu, Grenada je u junu promenila smer i odlučila dopustiti Rusima podnošenje zahteva za državljanstvo.

Od tada se broj zahteva za investicionim pusošima za Grenadu utrostručio. U junu ove godine bilo je 167 prijava za državljanstvo putem ulaganja, a u septembru čak 462 zahtjeva, pokazuju podaci ministarstva finansija.

Za minimalno ulaganje od 150.000 američkih dolara, podnosioci zahteva mogu dobiti pasoš Grenade koja omogućuje putovanje bez viza u više od 100 zemalja sveta, uključujući Kinu, Ujedinjeno Kraljevstvo i šengensko područje. To je takođe jedina karipska zemlja koja ima investitorski ugovor sa SAD-om, a koji građanima omogućava podnošenje zahteva za neuseljeničke vize.

PROČITAJTE JOŠ:

„Broj zahteva za državljanstvo Grenade putem investicione inicijative je u porastu delimično zbog bogatih Rusa koji žele pobeći iz zemlje“, rekao je za Blumberg Ričard Halam, posebni savetnik za program državljanstva Grenade putem investicije. Halam procenjuje da bi bogati Rusi mogli činiti najveći deo prijavljenih ove godine, prenosi Jutarnji list.

Program državljanstva Grenade putem ulaganja pokrenut je 2013. i daje priliku investitorima i njihovim porodicama, koji ispunjavaju uslove, priliku da dobiju pasoš Grenade u zamenu za ulaganje u privredu zemlje koje iznosi najmanje 150.000 američkih dolara. Drugi način dobijanja pasoša je kupovina nekretnine koju je odobrila vlada, u vrednosti od najmanje 350.000 američkih dolara.

Prošle se godine 566 investitora prijavilo za taj program, što je porast od 30 odsto u odnosu na godinu ranije. Od kad je program počeo, Grenada je dodelila ukupno 1272 državljanstva u okviru investicionog programa. Među njima su i brojni bogati Kinezi koji su želeli izbeći duga čekanja na odobravanje sličnih američkih programa.

Putinova invazija rezultirala je podelama među zemljama i regijama oko uvođenja sankcija Rusima, a Evropska unija im je u septembru otežala posetu. Brojni bogati građani Rusije u međuvremenu su prebacili imovinu i superjahte u Dubai ili Tursku, kako bi izbegli sankcije zapadnih zemalja. Grenada, država koju nazivaju „malom Švajcarskom“, poreska je oaza bez poreza na kapitalnu dobit, nasledstvo ili globalni porez na dohodak.

BONUS VIDEO: Da li je povlačenje ruske vojske iz Hersona samo manevar?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar