Njujork Foto:Shutterstock/View Apart

Prema godišnjem istraživanju Ekonomist intelidžens junita (EIU) najskuplje svetske metropole za život u 2022. godini su Njujork i Singapur. Lista za ovu godinu razlikuje se od one iz 2021, pre svega jer su rastuće cene energije udvostručile stopu inflacije u glavnim svetskim gradovima.

Povratak Singapura na vrh liste nije iznenađenje, jer je taj grad bio drugi najskuplji grad 2021. godine, a čak osam puta u proteklih 10 godina broj jedan. Kako su se stvari promenile, prošlogodišnji lider „skupoće“ Tel Aviv pao je na treće mesto, dok je Sidnej „ušao“ u prvih 10.

Top deset najskupljih gradova za život u 2022. sada izgleda ovako: Njujork, Singapur, Tel Aviv, Hong Kong, Los Anđeles, Cirih, Ženeva, San Francisko, Pariz i Kopenhagen.

Jačanje valuta bio je jedan od faktora koji je podigao gradove na rang listi. Šest od osam bili su američki gradovi, predvođeni Atlantom koja je sa 42. pala na 46. mesto na rang listi od 172 grada.

Foto: Shutterstock

Američka valuta je naglo ojačala u odnosu na skoro sve ostale, pošto su Federalne rezerve SAD povećale kamatne stope i nagovestile da će doći do daljeg rasta.

Pročitajte još:

Gradovi u zemljama u kojima je nacionalna valuta oslabila pali su na listi najskupljih gradova. Tokio i Osaka završili su na 37. odnosno 43. mestu, u odnosu na 13. i 10. gde su bili u 2021. godini. Najviše su pali Stokholm i Luksemburg za po 38 mesta – na 99. i 104. mesto.

Damask u Siriji i Tripoli u Libiji zadržali su „titule“ najjeftinijih gradovi u anketi.

BONUS VIDEO Izgubljeni pas pronađen pomoću drona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar