Foto: Privatna arhiva

Devojka koja je poginula u sudaru dok je vozila skuter i čije je telo nakon toga vučeno kilometrima, što je izazvalo proteste u Indiji, bila je 20-ogodišnja Andžali Sing, a njena porodica je pamti kao veselu osobu.

Njen mladi život naglo je prekinut u novogodišnjoj noći.

Na svom, sada deaktiviranom, Instagram profilu, Andžali je postavila video snimke na kojima nosi svetlucavu odeću dok pleše i peva popularne bolivudske pesme, kao da nema ni najmanje brige na svetu.

Njen stvarni život je, međutim, bio potpuno drugačiji, prenosi Telegraf.rs.

Andžali je bila jedina koja je zarađivala u porodici koja je zavisila od besplatne hrane koju je vlada delila ekonomski ugroženim Indijcima. Zarađivala je za život nudeći usluge šminkanja ženama u svom komšiluku i obavljajući male poslove na svadbama i drugim događajima.

Bio je to težak život, ali nikada nisu odustajali od nade, kaže njena majka Rekha. Do sada.

Andžali je umrla u ranim satima Nove godine nakon što su se njen skuter i automobil sudarili u Delhiju, glavnom gradu Indije. Policija kaže da se pet putnika u automobilu uspaničilo nakon sudara i da su nastavili da se voze kilometrima vukući njeno telo. Oni su uhapšeni.

Prema obdukcionom izveštaju, uzrok Andžaline smrti bio je „šok i krvarenje usled povrede glave, kičme, leve butne kosti i oba donja uda“.

Njena porodica je tvrdila da je bila seksualno zlostavljana jer je njeno telo bilo golo kada je pronađeno, ali policija je rekla da obdukcija nije pokazala nikakve znakove toga.

Dok istraga traje, Andžalini rođaci se bore da se pomire sa onim što se dogodilo.

Odgovorna ćerka

Andžali je pripadala zajednici Dalit (ranije nedodirljive), koja se nalazi na dnu stroge kastinske hijerarhije u Indiji. Živela je u maloj kući, sa jednom sobom i kuhinjom, u oblasti Mangolpuri na severozapadu Delhija.

Bila je drugo od šestoro dece i napustila je školu kao tinejdžerka da bi izdržavala svoju porodicu.

Rekha, čiji je muž umro pre osam godina, radila je kao slabo plaćena pomoćnica u školi, ali je izgubila posao tokom izolacije zbog korona virusa. To je bilo otprilike u vreme kada je razvila hroničnu bolest bubrega zbog čega nije mogla da radi.

„Andžali je tada preuzela svu odgovornost za porodicu“, kaže njena majka.

Naučila je da šminka u lokalnom kozmetičkom salonu i ubrzo je počela da pomaže komšijama koje su želele da se srede za venčanja i druge svečanosti. Zarađivala bi i radeći na svadbama, gde je obično bila deo grupe žena koje su dočekivale goste.

PROČITAJTE JOŠ:

Dve njene sestre, uključujući mlađu sestru, bile su udate. Ali Andžali je rekla da će se skrasiti nakon što njena mlađa braća, koja studiraju u lokalnoj vladinoj školi, završe školovanje.

„Rekla je da će se udati samo ako njen partner pristane da ostane sa nama kako bi nastavila da se brine o nama“, kaže Rekha.

Iako je život bio težak, Andžali je ostala vedra i optimistična.

„Uvek je bila nasmejana. Volela je da snima video snimke i da se sređuje“, kaže njena majka.

Andžali je takođe bila poznata u svom komšiluku – Rekha kaže da su pritužbe njene ćerke lokalnim političarima obezbedile da rupe u njihovoj ulici budu popravljene. Otprilike u vreme svoje smrti, pokušavala je da napravi odgovarajući odvod u tom području.

„Naše komšije su je čak zamolile da se kandiduje na opštinskim izborima, a ona im je obećala da će to učiniti u budućnosti“, kaže Rekha.

Pre pet godina, Andžali je podigla kredit i kupila skuter da bi lakše putovala. Bila je blizu da kredit isplati kada je umrla – dok je vozila taj isti skuter.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar