Foto: rafastockbr / Shutterstock.com

Osnivač Telegrama Pavel Durov priveden je večeras na aerodromu Burž u predgrađu Pariza, prenosi francuski kanal TF1.

Durov je uhapšen nakon što je privatnim avionom sleteo na aerodrom iz Azerbejdžana. Bio je u pratnji svog telohranitelja i supruge.

Francuski pravosudni organi smatraju da zbog izostanka saradnje sa istražnim organima i alata koje platforma Telegram nudi, Durov snosi odgovornost za više krivičnih dela.

Durov, koji ima rusko i francusko državljanstvo, trebalo bi večeras da se pojavi pred istražnim sudijom, a već sutra ga, kako navode francuski medji, možda čeka optužnica zbog niza prekršaja kao što su terorizam, droga, pranje novca, prevara, krijumčarenje.

„Pavel Durov će završiti u pritvoru, to je izvesno“, rekao je istražitelj za TF1/LCI. „Na svojoj platformi je dozvoljavao nebrojene zločine i prekršaje, a nije preduzimao ništa da ih moderira ili sarađuje“, dodao je izvor blizak istrazi.

Njegov pritvor nakon optužnice je gotovo izvestan. Kao milijarder, Durov ima značajne resurse za bekstvo, a garancije koje bi ponudio sudijama teško da bi bile uverljive.

Za istražitelje, ovo hapšenje ima višestruke ciljeve. Prvo, omogućava udarac kriminalcima i zastrašivanje onih koji su dosad slobodno komunicirali na Telegramu. Drugo, želi se izvršiti pritisak na evropske zemlje da pojačaju zajednički rad kako bi prisilili Telegram da sarađuje po pitanju terorizma.

Telegram je već dugo centar kriminalnih aktivnosti. Trenutno je platforma u fokusu zbog ilegalnog prenošenja utakmica Lige 1. Međutim, na ovoj enkriptovanoj aplikaciji brojni nalozi koriste se za organizovani kriminal. Osim terorizma, najopasniji pedokriminalci koriste Telegram za razmenu sadržaja.

„Godinama je to platforma broj jedan za organizovani kriminal“, zaključuje istražitelj.

***

BONUS VIDEO – Devojke koje su istraživale Telegram grupe sa osvetničkom pornografijom dobile pretnje smrću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare