Foto:Facebook Orbán Viktor

Predsednica Mađarske Katalin Novak i bivša ministarka pravde Judit Varga podnele su ostavke, jer se smatraju odgovornim za odluku o pomilovanju Endra K., bivšeg zamenika direktora državnog sirotišta, koji je bio u zatvoru jer je primoravao decu da ne svedoče protiv direktora sirotišta zbog seksualnog zlostavljanja. Ovaj događaj skrenuo je pažnju na akcije vlade koja je zaštitu dece i negovanje tradicionalnih porodičnih vrednosti postavila kao prioritet. Ovo, takođe, predstavlja problem i za Viktora Orbana iz dva razloga. Jedan je taj što se otvaraju pitanja o njegovom načinu upravljanja državom, drugi problem je činjenica da je premijer ostao bez svoja dva saveznika.

Predsednicu Novak krasio je epitet „majke nacije“, jer se njena politika, između ostalog, zasnivala na podsticanju parova da imaju više dece. Judit Varga, koja je trebala da povede vladajuću stranku Fides u bitku protiv „briselskih birokrata“ na evropskim izborima u junu, podnela je ostavku i povukla se iz javnog života. Na udaru su se našle još dve ključne ličnosti – Orbanov šef komunikacija Antal Rogan, koji je zadužen i za tajnu službu, i Zoltan Balog, protestantski biskup i premijerov savetnik. Balog je navodno lobirao za pomilovanje Endra K. Optužbe koje je on oštro odbacio, piše BBC.

Katalin Novak, predsednica Mađarske Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nekoliko minuta nakon Vargine ostavke, njen bivši suprug, moćni insajder Fidesa Peter Magijar, objavio je da ne želi da bude deo sistema u kome se „pravi krivci kriju iza ženskih suknji“.

„Dugo sam verovao u ideal, u nacionalnu, suverenu, građansku Mađarsku. Međutim, tokom proteklih nekoliko godina, a posebno danas, shvatio sam da je sve ovo zaista samo politički proizvod, maska koja služi samo u dve svrhe: da prikrije rad elektrane i da stekne ogromno bogatstvo“, rekao je on.

Potom je dao intervju Jutjub kanalu koji je kritičan prema vladi i gotovo svakodnevno na Fejsbuku objavljuje nove kritike vladinih ličnosti. Tako se na tapetu našao i Ištvan Tiborc, zet premijera i muž Orbanove ćerke Rahel.

Judit Varga Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

„Dragi Ištvane, vi ste zaista talentovana osoba, sa 37 godina imate 100 milijardi forinti (220 miliona funti), hotele, banke, menadžer ste fondova, vredne imovine bivše države. Koje ste još kompanije preuzeli u poslednje vreme? Koliki je ukupan iznos državnih kredita ili grantova koje ste dobili da biste izgradili svoj portfolio? Da li ste nedavno posetili sela u Boršodu (na severoistoku Mađarske), gde se deca zimi ponekad igraju u dvorištu bez tople odeće“, rekao je on.

Orbanov zet je, inače, nedavno kupio 11 zgrada u Beogradu.

Reakcija opozicije i pristalica

Opozicione stranke iznele su zahteve da se ispita kako je pomenuto pomilovanje dato, kako se vodi država i pozvale su na održavanje predsedničkih izbora.

Državni zvaničnici i provladini mediji bili su besni na ideje opozicije.

„Ne odgovaramo na očajničke pokušaje ljudi u bezizlaznim situacijama“, rekao je portparol premijera Bertalan Havasi o Peteru Mađaru.

„Moramo da pokažemo svoju snagu, jer čopor hijena namirisao krv“, rekao je novinar Žolt Bajer i predložio da pristalice vlade „pokažu snagu“ 15. marta, na dan nacionalnog praznika.

Drugi analitičar, Žolt Ješenski, takođe se nije ustručavao da iskaže svoje mišljenje u vladinom tabloidu „PestiSrácok“.

Pročitajte još...

„Oni koji proglašavaju Judit Vargu saveznicom pedofila ista su podla, satanska rulja koja je zahtevala Hristovu smrt od Pontija Pilata. Ološ i kanalizacioni pacovi koji se nisu promenili posle 2.000 godina“, rekao je on.

Ipak, iz smera premijerovog kabineta – tišina. Bar za sada.

Ovo je bez sumnje najveći izazov u ​​14 godina neprekidne vladavine Fidesa, a pomenute ostavke su umanjile, ali još nisu ozbiljno narušile Orbanovu moć.

Protest protiv Orbana planiran je za petak, ali će premijer objaviti „borbu“ verovatno u subotu kada treba da održi svoje godišnje obraćanje naciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare