Viktor Orban Foto:AP Photo/Petr David Josek

Premijer Mađarske Viktor Orbán osudio je masakr počinjen u Buči u Ukrajini, rekao je danas njegov portparol Bertalan Havasi.

„Orban je na svojoj međunarodnoj konferenciji za medije u sredu jasno stavio do znanja da je ovo rat koji je Rusija započela napadajući Ukrajinu, što je agresija, dodajući da je to stav Evropske unije koji deli i Mađarska“, kazao je Havasi.

Premijer je ranije pozvao na nezavisnu i nepristrasnu istragu zločina, te istakao da civili moraju da budu zaštićeni i da se nasilje nad njima mora najoštrije osuditi.

„Mađarska će u svakom mogućem obliku podržati međunarodnu istragu u cilju identifikacije počinilaca tog krvoprolića“, istakao je Bertalan Havasi.

Moge evropske države kritikovale su Budimpeštu jer, kako smatraju, nije zauzela dovoljno oštar stav prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Prošlog meseca na stotine demonstranata učestvovalo je u protestu održanom ispred ruske ambasade u Budimpešti, skrećući pažnju na ubistvo nedužnih civila u Ukrajini. Na događaju, koji je organizovalo ukrajinsko udruženje Jednyst (Jedinstvo), demonstranti su u performansu ležali na zemlji sa vezanim rukama na leđima, imitirajući prizore ubistava građana Buče.

****

Bonus video: Viktor Orban: Obraćanje posle pobede na izborima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar