Foto: Flighradar24.com

Legendarnom avionu "boingu 747", koji je uveo revoluciju u avio-prevoz, priređen je kraljevski ispraćaj na nebu iznad američke države Vašington.

Američka kargo aviokompanija Atlas er preuzela je isporuku poslednjih 747 koji su proizvedeni u utorak ujutru. Pilot je leteo specijalnom rutom, iscrtavajući na nebu brojeve 7, 4 i 7 sa krunom iznad njih.

Specijalni let je organizovan nekoliko dana pošto su se radnici oprostili od legendarnog aviona, koji je dobio ime „kraljica neba“.

„Boing 747“ je jedan od najpoznatijih aviona na svetu, čija proizvodnja je trajala više od 50 godina. Ovaj model je započeo eru džambo džetova i postao prva letelica koja je zaslužila nadimak, prenosi N1.

Stotine radnika okupile su se u utorak ispred fabrike u Everetu u Vašingtonu kako bi se oprostili od modela 747. Kao ambasador Kvantas erlajnsa on se prisetio kako je izgledalo učiti letenje na modelu 747-400.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je bio najteži program koji će bilo koji komercijalni pilot ikada morati da savlada“, kazao je Travolta.

U publici su bili i inženjeri koji su radili na razvoju letelice šezdesetih godina prošlog veka, takozvani „izuzetni“.

Poslednji primerak 747 sišao je sa proizvodne trake 7. decembra posle završene inspekcije, letačkih testova i farbanja, pre nego što je konačno predat Atlasu, koji će koristiti avion kao teretni.

Ovaj model dizajniran je za samo 28 meseci i bio je prvi mlazni avion sa dva prolaza, koji je 1970. godine predstavila kompanija Pan Am.

Decenijama jedan od najprodavanijih Boingovih proizvoda, model 747 je poslednjih godina doživeo pad tražnje, pošto se s druge strane okeana pojavila konkurencija u vidu profitabilnijih Erbasovih letelica. Boing je 2020. najavio kraj proizvodnje, a kompanijin novi najveći model 777X na tržištu će se pojaviti tek 2025.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar