Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Istaknutom političaru Alternative za Nemačku (AfD) Bjernu Hekeu (52) sudi se već drugi put u samo par meseci jer je u javnosti koristio zabranjeni nacistički slogan. Smatraju ga ne samo izazovom za politički poredak nego i pretnjom samoj nemačkoj demokratiji.

Oba puta je tvrdio da nije imao pojma da je poklič “Sve za Nemačku” zabranjen, naveo je nemački “Špigl”.

Heke je inače profesor istorije, a “Sve za Nemačku” je zabranjen slogan nacističkih jedinica SA. On tvrdi da je žrtva, odnosno da mu se sve to ne bi dešavalo da nije vodeći političar u Tiringiji, gde su održani pokrajinski izbori, a AfD je relativni pobednik izbora s 32,8% glasova, ispred CDU-a, BSV-a i ostalih stranaka.

Na nedavno održanim evropskim izborima AfD je u Nemačkoj bio druga stranka sa 15,9 odsto osvojenih glasova, iza opozicionih demohrišćana CDU-CSU (30 posto). U Hekeovoj Tiringiji bili su prvi sa 30,7 glasova, a taj su rezultat na u nedelju i nadmašili.

Ankete im sada na nacionalnom nivou daju od 15 do 18 odsto – ali problem je što uprkos masovnim protestima protiv AfD-a, koji su trajali nedeljama, i dalje raste broj građana koji više ne isključuju mogućnost da glasaju za njih.

Heke je osuđen na regionalnom sudu u Haleu 14. maja na novčanu kaznu od 100 dnevnih zarada od 130 evra, jer je u maju 2021. govor u Merseburgu u pokrajini Saska-Anhalt završio zabranjenim pokličom nacističkog Sturmabteilunga (SA) “Sve za Nemačku”.

Presuda nije ni postala pravosnažna, a krajem juna mu se pred istim sudijom i istim tužiocem sudilo za to što je ponovio taj poklič na skupu AfD-a u Geri u Tiringiji u decembru 2023.

Heke je šef poslaničkog kluba AfD-a u Tiringiji. Ogranak stranke u toj istočnoj pokrajini nemačka unutrašnja tajna služba, Služba za zaštitu ustava, klasifikovala ih je još 2021. kao desničarski ekstremistički.

Foto: Daniel Vogl / AFP / Profimedia

Sud mu ni prvi put nije poverovao da nije znao da je “Sve za Nemačku” zabranjen slogan Hitlerovih jurišnih trupa jer je skandal s tim pozdravom prvi put izbio još 2017, kad je jedan političar AfD-a naredio da se taj slogan ispiše na plakatima u kampanji za savezne izbore.

Reč je o sloganu koji su Hitlerove jedinice SA ugravirale na svoje noževe.

Hokeu su a prvom suđenju pokazali fotografije takvog noža, a on je nastavio s pričom da to nije slogan SA, nego da su to “svakodnevne reči kojima se ponekad koristio SA”.

Na Jutjubu postoji snimak njegovog govora u Geri, u kojem govori o “remigraciji” i o konkretnim planovima za proterivanje ljudi iz Nemačke.

Njujork tajms ga je opisao kao čoveka koji priprema teren za ekstremističku Nemačku, gurajući mejnstrim prema krajnjoj desnici. Kritičari ga smatraju ne samo izazovom za politički poredak, nego i pretnjom samoj nemačkoj demokratiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Heke je, kako piše Jutarnji list, verovatno najpoznatiji političar AfD-a, “Špigl” ga je 2022. nazvao pravim šefom te stranke. Heke je bio šef Flugela, sada rasformisanog krajnje desnog krila AfD-a od kojeg se vođstvo stranke javno trudilo distancirati.

U Nemačkoj su nacistički izrazi i slogani zabranjeni. Njihovim oživljavanjem, kažu Hekeovi kritičari, on je nastojao fašističke ideje učiniti prihvatljivijima. Za njih on personifikuje napor krajnje desnice da destigmatizuje nacističku prošlost Nemačke. Za svoje pristalice on je, naravno, borac za više sloboda.

Godinama su ga i u AfD-u nastojali držati po strani. Sada njegovi saveznici drže dve trećine čelnih pozicija u stranci, piše Njujork tajms.

AfD je evoluirao od male, evroskeptične konzervativne stranke do daleko radikalnije stranke koja zagovara “remigraciju” masovnu deportaciju imigranata, pa čak i onih s nemačkim državljanstvom, ako se po njihovom mišljenju nisu dovoljno dobro asimilirali.

Jezu, međutim, izaziva istorijsko sećanje – Tiringija je bila prva nemačka pokrajina u kojoj su nacisti preuzeli vlast.

BONUS VIDEO: Da li pokrajinski izbori opet dele Nemačku na Istočnu i Zapadnu: Postoji li nevidljivi Berlinski zid?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar