Ilon Mask Elon Musk
Ilon Mask Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN

Najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena eksplodira je na probnom letu za koji se nada da će biti korak napred na ljudskom putovanju na Mars.

Najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena poletela je iz Teksasa, ali je eksplodirala u roku od nekoliko minuta u probnom letu za koji se njeni proizvođači, Spejs Iks nadaju da će biti prvi korak na ljudskom putovanju na Mars.

Nakon otkazanog lansiranja ranije ove nedelje zbog problema sa pritiskom, raketni sistem Staršip od 120 metara poleteo je u četvrtak u 8.33 po lokalnom vremenu. Pokupio je brzinu, ali je onda počeo da se okreće na visini pre nego što je eksplodirao oko četiri minuta nakon što je napustio zemlju.

O ovom slučaju se i oglasio i sam Ilon Mask, vlasnik kompanije Spejs Iks.

„Čestitam Spejs Iks timu na uzbudljivom probnom lansiranju rakete Staršip! Naučio sam mnogo toga za sledeće probno lansiranje koje će biti za nekoliko meseci“, napisao je Mask na Tviteru.

Činilo se da dva dela raketnog sistema – brod za pojačanje i krstarenje – nisu bili u stanju da se pravilno odvoje nakon poletanja, što je verovatno uzrokovalo kvar svemirske letelice. Nije odmah bilo jasno da li je raketa eksplodirala spontano ili je aktiviran sistem za završetak leta – sigurnosni sistem koji uništava letelicu kako bi sprečio da skrene predaleko sa kursa.

Spejs Iks je ranije upozorio da su šanse za uspeh male i da je cilj probnog leta prikupljanje podataka, bez obzira na to da li je potpuna misija postignuta. Zaposleni u kompaniji su navijali čak i nakon što se raketa raspala.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao da test leta nije bio dovoljno uzbudljiv, Staršip je doživeo brzo neplanirano rastavljanje pre odvajanja faze“, naveo je Spejs Iks u saopštenju na Tviteru, pozivajući se na eksploziju.

Sub-orbitalni test bez posade označio je prvo „potpuno složeno“ ispitivanje u kojem je brod za krstarenje Staršip – koji je dizajniran da na kraju nosi do 100 astronauta – postavljen na vrh rakete za pojačanje Super Heavi, čija su 33 motora Raptor pružila ogroman potreban potisak.

Skoro koliko i tri putnička aviona, mamutska letelica je 10 metara viša od rakete Saturn V koja je poslala ljude na Mesec 1969. godine.

BONUS VIDEO: Mirovni plan Ilona Maska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar