dalmacija nevreme sneg kombo Tviter/Hrvatska GSS
dalmacija nevreme sneg kombo Tviter/Hrvatska GSS

Dalmatinci koje je sinoć zatekla snežna oluja noć su proveli u automobilima. Uglavnom su se grupisali oko benzinske pumpe gde je bilo oko stotinaka utomobila, od čega pedesetak doslovno na autoputu, piše Slobodna Dalmacija.

Sneg je jučer napravio potpuni kolaps na autoputevima, a situacija jutros tek je nešto bolja. Zimske službe su na terenu, ali put prema Dalmaciji još uvijek nije prohodan.

Od jutros je u Gospiću palo 47 centimetara novog snega pa ga ukupno ima čak 70 centimetara. Slična situacija je i u Begovom Razdolju gde je palo novih 36 cm snega, pa ga ima ukupno 75 cm, a više od pola metra snega ima i u Gračacu. Na Zavižanu je pak palo više od 20 cm novog snega, te ga sada ima ukupno 91 cm.

Majka sa bebama u mećavi: Dobiću slom živaca…

Među onima koji su zbog nevremena zapeli u saobraćaju je čitateljka Dalmacije Danas iz Splita. Ona je od 17:30 sati zarobljena u u Odmorištu Zir – Macola. Ne može nigde, a u njenom automobilu je dvoje male dece od jedne i dve godine.

„Od 17 sati i 30 minuta smo u Macoli. Benzinska pumpa je puna, niko više ne može ući, a ni izaći. Nema mesta nigde, ni na parkingu, ni na cestama. Videli smo i nekoliko grtalica, čistile su u smeru Zagreba, ali u smeru mora još niti jednu grtalicu nismo videli. Neki ljudi su tu sedam sati, još nismo videli grtalicu koja čisti u smeru Splita. Svi smo zapeli, ima i navijača… Sve je puno, ne možemo ni sobu iznajmiti, kafić je pun. Znači, ovo je katastrofa, kolaps. Ne znam šta da radim, dobiću slom živaca“, rekla je Splićanka Dalmaciji Danas.

Noć na autoputu sa dvoje male dece

Luka Tvrdić sa suprugom i dvoje male dece krenuo je iz Splita automobilom na odmor u Tuheljske toplice, a onda se zaglavio u Lici, piše Slobodna Dalmacija. Zajedno s njima tu su još četiri autobusa i stotine vozila. Registarskih pločica je iz cele Dalmacije, od Dubrovnika do Zadra, ima ih čak iz Albanije, Bosne, Crne Gore…

„Pumpu su zatvorili oko devet uveče i stavili lanac tako da tamo više niko ne može da dođe vozilom. Nama je policajac ponudio smeštaj u obližnjem prihvatilištu, ali smo ipak odbili. Imamo dovoljno hrane, imali smo i jednu vreću za spavanje kojom smo pokrili decu…“, ispričao je sinoć Luka pred kojim je bila besana noć.

„Nije hladno, evo sneg je ovde gde se nalazimo prestao da pada. Stalno čistimo auto, upaljeno je grejanje, rezervoar nam je pun, tako da nema straha. Klinci su super, gledaju crtaće na telefonu, njima je sve ovo pomalo zabavno i smatraju da im se događa avantura“,  dodaje Luka kojem ova snežna avantura i nije toliko smešna.

Kako kaže, dobar deo krivice za haos na putu je na neodgovornim vozačima.

„Neodgovornim vozačima nedostaje saobraćajne kulture, a upravo zbog  takvih vozača grtalice nisu mogle da čiste puteve. Ako se vozi 40 na sat, onda se vozi s razlogom, ne treba zbog toga trubiti ili još gore, voziti kao da ste za volanom Formule 1. Trebalo je i zabraniti saoobraćaj autobusim i kamionima“, kaže Luka za Slobodnu Dalmaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar