Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U Francuskoj je danas objavljen sastav nove vlade premijera Gabrijela Atala, u kojoj će Stefan Sežurne zameniti Katrin Kolona na mestu ministra inostranih poslova, dok najveće iznenađenje predstavlja izbor Rašide Dati, bliske saveznice nekadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija za ministarku kulture.

Kako je navela Kancelarija predsednika Francuske Emanuela Makrona, ministar finansija Bruno le Mer i ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen ostaće na svojim sadašnjim funkcijama, preneo je Rojters.

Ipak, najveće iznenađenje je Rašida Dati iz stranke Republikanci, čiji je lider Erik Sioti najavio je da će je isključiti iz stranke nakon imenovanja za ministra kulture.

Sioti smatra da je prihvatajući funkciju Dati „izašla van političke porodice Republikanaca“, preneo je „Mond“.

„Mi smo u opoziciji, tako da sa žaljenjem konstatujemo posledice njenog izbora“, naveo je Sioti u saopštenju.

Kako je objavio BFM TV, nova ministarka rada, zdravlja i solidarnosti je Katrin Votren, a na mesto ministra nacionalnog obrazovanja, omladine, sporta i Olimpijskih i Paraolimpijskih igara dolazi Ameli Udea-Kastera.

Ministar odbrane Sebastijan Lekorni i ministar pravde Erik Dipon Moreti ostali su na funkcijama. Makron je imenovao Atala za premijera pre dva dana.

On je zamenio Elizabet Born, koja je podnela ostavku posle 20 meseci na čelu vlade Francuske. Atal (34) je najmlađi premijer u modernoj istoriji Francuske.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar