Rusija, pucnjava
Foto: Printscree/Twitter/@bazabazon/FinTwit/@wallsteetbets

Timur Bekmansurov (18), napadač koji je upao u kampus Univerziteta u Permu i počeo da puca po kolegama, danima je planirao zločin, čak kako je naveo u poruci koju je objavio na društvenim mrežama „dugo je štedeo za oružje“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako navode ruski mediji, dugme za alarm u kampusu nije aktivirano jer je radnik obezbeđenja bio jedan od prvih ubijenih. Nije poznato ko su ostale žrtve napada, ali juče je potvrđeno da među povređenima ima i profesora i studenata.

Napadač ostaje u bolnici. On je u lošem je stanju, ali kada se oporavi moraće da prođe sveobuhvatan psihijatrijski pregled, rekao je izvor za TASS.

„Bekmansurov će morati da prođe sveobuhvatan psihijatrijski pregled koji će jasno pokazati da li je bio zdrav i odgovoran za svoje postupke u vreme napada“, istakao je izvor.

Bekmansurov je ubio šest, a pre napada na društvenoj mreži VKontakte napisao da njegov motiv nije verski ili politički, već „san koji je dugo sanjao“ zbog mržnje prema svima oko sebe. Napisao je da je razmišljao da napad izvrši automobilom-bombom ili nožem umesto pištolja. Takođe, detaljno je objasnio kupovinu pištolja i obuku za vatreno oružje, kao i proces dobijanja dozvole.

„Ovo što se dogodilo nije teroristički napad, barem ne iz pravnog pogleda. Nisam bio pripadnik ekstremističke organizacije, nisam bio religiozan i bio sam apolitičan. Niko nije znao šta ću uradidi i delovao sam samostalno“, stoji u poruci Bekmansurova, koju je objavio lokalni portal 59.ru.

„Otkad znam za sebe, uvek sam razmišljao o smrti. Ne znam koliko ljudi mogu pobiti, ali ću učiniti sve što mogu da sa sobom uzmem što više mogu“, napisao je navodno napadač.

Rusi oplakuju žrtve napada

Građani Perma juče su se okupili ispred zgrade Univerziteta gde su ostavljali cveće i palili sveće za stradale u napadu.

Rusija Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Ekatarina Nabatova, bivša studentkinja koja je došla da oda poštu na mestu napada, rekla je da su neki od njenih bivših nastavnika i kolega sa klase koji rade na univerzitetu bili na kampusu tokom napada.

„Svi su bili tamo juče. Celom gradu je veoma teško. Važno je da nas svi budemo zajedno“, rekla je ona.

Rusija Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovaj događaj opisao kao „veliki“ gubitak za celu zemlju, prenosi Moskov tajms. Portparol Kremlj Dmitrij Medvedev je izjavio da su preduzete sve mere radi daljeg ograničavanja kupovine oružja još od prvog ovogodišnjeg napada u gradu Kazanju u kojem je poginulo devet ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)