Foto: Printscreen FoNet/Video

Krstareća raketa ispaljena sa zemlje sa teritorije Jemena koju kontrolišu Huti pogodila je norveški teretni brod koji je plovio ka Veneciji izazvavši požar, rekla su dva vojna zvaničnika za Rojters.

Napad na tanker „STRINDA“ dogodio se na oko 110 kilometara severno od moreuza Bab al-Mandab, sinoć oko 22.00 sata, rekao je jedan od zvaničnika.

U pomoć zapaljenom brodu pritekli su američki razarač i britanski ratni brodovi. Neposredno nakon eksplozije nije bilo informacija o eventualnim žrtvama, ali su odmah nakon incidenta u vode oko zapaljenog broda krenula i plovila britanske ratne mornarice.

Nedugo zatim, eksplozije su odjeknule i u Jemenu, oko položaja na kojima su raspoređene raketne jedinice Huta.

Američki izvori tvrde da je norveški brod pogođen najmanje jednim projektilom, svega nekoliko časova pošto je Izrael upozorio Vašington da će, ukoliko SAD ne uklone opasnost od napada Huta na brodove u Crvenom moru, sam rešiti taj problem.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom vikenda, francuska ratna mornarica je objavila da je fregata koja se nalazi u kriznoj zoni, oborila dve bespilotne letelice lansirane iz Jemena.

Svega dan ranije, projektili ispaljeni iz Jemena pogodili su tri teretna broda u Crvenom moru, saopštila je američka Centralna komanda. Razarač ”Kerni” je, nedugo zatim, oborio tri drona.

Huti su brodove na Crvenom moru gađali protivbrodskim projektilima, koje su prethodnih godina dobili iz Irana. Američki obaveštajci tvrde da Huti raspolažu sa dva tipa ovih projektila, dometa 450 i 500 kilometara.

Huti ranije oteli brod izraelskog tajkuna

Huti su 19. novembra na brodu „Galaksi lider“ razvili palestinsku zastavu, svega nekoliko časova pošto su se na palubu, helikopterom, spustili specijalci te formacije i zarobili posadu. Komandosi su oteli brod jer mu je vlasnik izraelski tajkun Abraham Rami Ungar, a akcija je usledila nedugo pošto je „Galaksi lider“ prošao pored broda „Behšad“, plovećeg špijunskog centra iranske Revolucionarne garde.

Vlasti u Sani su odmah posle početka izraelske kontraofanzive u Gazi uvele zabranu plovidbe za izraelske brodove, navodeći da je podrška Palestincima njihova verska i nacionalna dužnost.

„Brodovi svih ostalih država su nesmetano i bez teškoća prolazili kroz Crveno more“, tvrde Huti.

U danima koji su usledili nakon otmice „Galaksi lidera“, Izraelci su projektilima ispaljenim iz borbenog aviona F-35 oborili projektil koji je iz Jemena leteo ka Elijatu. Gotovo istovremeno, američki razarač „Tomas Hander“ oborio je nekoliko bespilotnih letelica, koje su takođe iz Jemena letele ka Izraelu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar