Bin Zajed, Netanjahu ,Tramp
Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Prošle nedelje Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su istorijski dogovor zahvaljujući kome su uspostavljeni diplomatski odnosi dve države.

Svetskim teoretičarima zavere koji u svakom globalnom geopolitičkom potezu vide nekakvu misteriju i mistiku ovaj sporazum je znak dolazećeg Sudnjeg dana.

Mirovni sporazum Izrael-UAE može biti povezan s biblijskim proročanstvima koja opisuju događaje koji vode do kraja sveta, tvrde tumači događaja iz Svetog pisma sa bloga „Sajnpostsofdtajms“.

Armagedon, otkrovenje, Sudnji dan
Foto: Shutterstock

Kako su Emirati postali prva zemlja u Persijskom zalivu koja je normalizovala veze s Tel Avivom, teoretičari zavere požurili su da ovaj razvoj događaja povežu sa onim što je poznato kao savez „Gog-Magog“, odnosno savez zemalja i pojedinaca za koje se smatra da su navodni budući neprijatelji Izraela.

Gog se u literaturi često upoređuje sa antihristom, koji stiže neposredno pre poslednjeg suda.

Satana, Đavo, Djavo, Antihrist
Foto: Shutterstock/spatuletail

Dolazak Sudnjeg dana

U časopisu „Adventistička teologija“ iz 2007. tvrdilo se da će pomenuti biblijski savez napasti tek nakon što Izrael bude živeo bezbedno u svojoj zemlji, kada budu u miru sa svojim komšijama i bez vidljive pretnje.

Sada su teoretičari Sudnjeg dana primetili da bi novi mirovni sporazum mogao biti povezan s ovim proročanstvima koja su prikazana u 38. poglavlju biblijske knjige o Jezekilju:

„Prema nekim komentarima na knjigu o Jezekilju, u poglavlju 38, mesto drevne Šebe i Dedana nalazilo se u Arabiji. Današnji Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su upravo pristali na mirovni sporazum s Izraelom, nalaze se na Arapskom poluostrvu“, pišu teoretičari pomenutog bloga.

Prorok Jezekilj, proročanstvo, Biblija
Foto: Shutterstock

Može li se deo Biblije o Jezekilju odnositi na današnje mesto i narode, iako je to proročanstvo pisano vekovima ranije?

Autori sa bloga su, kao odgovor na ovo pitanje, citirali odlomak iz Biblije:

„Šeba i Dedan i trgovci iz Taršiša i svi prodavci njihovi reći će ti: „Dolaziš stvarno da uzmeš plen. Sigurno si skupio vojsku svoju, da zgrabiš plen, da uzmeš srebro i zlato, da odneseš imanje i dobro. Ukratko, da nakupiš bogat plen. Stoga, sine čovečji, proriči i reci Gogu: „Ovo ti kaže Suvereni Gospod: U onaj dan, kada moj narod u Izraelu živi bezbedno, zar vi to nećete primetiti?“

Abrahamov sporazum

Teoretičari tvrde da bi ovaj sporazum iz Starog zaveta mogao biti predviđeni sveobuhvatni mirovni sporazum na Bliskom Istoku.

Prorok Jezekilj, proročanstvo, Biblija
Foto: Shutterstock/jorisvo

U međuvremenu se kaže da u isto vreme kada nacije potvrđuju mirovne dogovore s Izraelom, ostale nacije, koje spominje prorok Jezekilj, neprestano jačaju svoju mržnju prema jevrejskoj državi.

„Čini se da savezi iz Jezekiljovog proročanstva (Gog i Magog) brzo idu ka svojoj realizaciji. Ova vest je vrlo važna, jer ukazuje da se delovi zagonetke i dalje nastavljaju oblikovati prema konačnim „poslednjim vremenima“, navode teoretičari zavere u blogu.

Svetski stručnjaci, naravno, tvrde kako ne postoje dokazi koji bi potkrepili ovakve tvrdnje, dok zaverenički teoretičari već dugo vremena traže nešto ne bi li kako-tako potvrdili skori dolazak Apokalipse. Takođe, protivnici teorija zavere u svoju odbranu govore da danas više ne postoje narodi koji su navedeni u tom delu Biblije.

Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Mirovni sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvan je „Abrahamov sporazum“. Njega je američki predsednik Donald Tramp najavio 13. avgusta. UAE su postali treća zemlja na Bliskom Istoku koja je uspostavila diplomatske odnose s Tel Avivom, nakon Egipta 1979. i Jordana 1994.

Međutim, turske i iranske vlasti osudile su ovakav razvoj događaja. Ministarstvo spoljnih poslova Turske ocenilo je da UAE nemaju ovlašćenje da prave ustupke Izraelu po pitanjima od vitalnog značaja za Palestince, dok je Teheran to nazvao ogromnom greškom i izdajničkim činom protiv naroda Palestine.