Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Njujork tajms objavio je zanimljiv članak u kojem donosi izjave odbeglih ruskih vojnika koji se bore na strani Ukrajine.

Najveći broj pripadnika tzv. Slobodne ruske legije trenutno se nalazi u Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine koji ruske snage već mesecima pokušavaju da osvoje. Ruski vojnici, navodi Njujork tajms, ratuju pod komandom ukrajinskih oficira.

Neki od njih su živeli u Ukrajini u trenutku kad je Rusija napala 24. februara prošle godine, a drugi su ušli u Ukrajini iz Rusije nakon što je rat već počeo. Govoreći o svojoj odluci da se bore na strani Ukrajine, jedan vojnik mlađi od 20 godina, je u razgovoru za Njujork tajms rekao: „Nismo došli ovde da ništa dokazujemo nikome“, prenosi Index.hr.

„Došli smo da pomognemo Ukrajini da postigne svoj cilj – potpuno povlačenje ruskih snaga s ukrajinske teritorije i buduću deputinizaciju Rusije“, rekao je ruski vojnik, dodajući da se prijavio za odbranu Ukrajine nakon ruske invazije.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

„Obzirom da sam tako mlad, malo je prerano da govorim o svom svetonazoru i političkim stavovima, oni se tek formiraju. No, kad vam zemlju preuzme jedan zao čovek, morate uzeti stvari u svoje ruke“, dodao je.

Jedinici ruskih vojnika prvobitno nije bilo dozvoljeno da se priključi ukrajinskim braniteljima zbog zakona koji je bio na snazi, ali on je promenjen u avgustu i ruskim vojnicima je dozvoljeno da se legalno uključe u odbranu Ukrajine.

Ranije ovog meseca, kabinet ruskog tužioca proglasio je Slobodnu rusku legiju terorističkom organizacijom.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar