Jevgenij Prigožin,Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Jevgenij Prigožin, vođa ruske paravojne formacije Vagner, čini se uživa u svom ratu protiv Kremlja, ali sve je više izgleda da će mu ovaj sukob presesti i da je ruski establišment spreman da se bori protiv njega.

Iako je se Prigožin kladio da će podići podigne rusku zastavu u Bahmutu, čini se da ga je on previše koštao – i strateški i finansijski, piše CNN.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Potrošio je mnogo na regrutovanje čak 40.000 zarobljenika i bacio ih u bitku, ali posle nekoliko meseci neverovatnih gubitaka, sada se bori da popuni svoje redove sve vreme optužujući rusko Ministarstvo odbrane da pokušava da uguši njegove snage. Mnogi analitičari veruju da su njegove sumnje osnovane – da ruski vojni establišment koristi bahmutsku „mašinu za mlevenje mesa“ da bi ga u potpunosti eliminisao kao političku snagu.

Takođe, Prigožin je tokom vikenda priznao da je bitka u Bahmutu bila „veoma teška i da se neprijatelj bori za svaki metar”. U drugoj video poruci Prigožin je rekao da mu je neophodna pomoć redovnih vojnih jedinica.

„Ako uspeju, sve će biti u redu. Ako ne, onda će Vagner biti okružen unutar Bahmuta zajedno sa Ukrajincima“, poručio je čovek poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Iza svega stoji Šojgu?

Upravo kada je Prigožinu bila najpotrebnija podrška redovnih ruskih snaga i pouzdano snabdevanje municijom, ostao je bez nje.

Vagner je postepeno osvajao Bahmut i sada drži istočni deo grada. Ipak, izgleda da on nema dovoljno snaga da istera ukrajinske snage iz ostatka Bahmuta.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) procenjuje da ministar odbrane Sergej Šojgu „verovatno koristi priliku da namerno zarobi Vagnerove snage u Bahmutu u pokušaju da oslabi Prigožina i izbaci iz koloseka njegove ambicije za veći uticaj u Kremlju“.

Sergej Šojgu Foto:EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Nedeljama su se Prigožin i njegovi komandanti žalili na neadekvatne zalihe municije baš dok su pokušavali da opkole i zarobe Bahmuta.

„Rusko ministarstvo odbrane je sve više ograničavalo Prigožinu sposobnost da regrutuje osuđenike i obezbedi municiju, primoravajući Prigožina da javno prizna svoju zavisnost od njih“, navodi ISW.

Okrivljavanje Prigožina takođe pomaže ministarstvu odbrane da skrene pažnju sa sopstvenih neuspeha u Ukrajini.

Oštre kritike

Istovremeno, Vagner je uticao na širenje kritika na račun Šojgua i ostalih generala zbog njihove nesposobnosti i korupcije. Posebno mu je smetalo je sprovođenje jesenje mobilizacije. Uz to, nekoliko dana nakon što su ukrajinske snage ponizile rusku vojsku u Harkovu prošlog septembra, Prigožin se pojavio u ruskom zatvoru kako bi snimio video o regrutaciji.

Sergej Šojgu Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

S vremena na vreme, Prigožinove kritike su bile još oštrije – rugao se Šojguovom zetu zbog boravka u Dubaiju tokom Nove godine. Bilo je i znakova da je sklopio savez sa ruskim ultranacionalistima koji su bili podjednako kritični prema vojnom vrhu.

Sve je veća gorčina u i Prigožinovim objavama na društvenim mrežama. U ponedeljak su ga pitali o ruskom komandantu sa kojim je bio u Bahmutu. Opisao ga je kao „normalnog, snažnog ruskog čoveka“.

„Takvi ljudi treba da upravljaju ruskom vojskom – jednostavno, razumljivo, korektno, pošteno. Umesto toga, neprofesionalni nitkovi i spletkaroši su zgnječili ove skromne momke i počeli da ih ponižavaju“, rekao je Prigožin.

Međutim, kao višedecenijski ministar odbrane, Šojgu zna da igra zakulisne igre. Osmislio je promene u visokoj komandi koje su lišile Prigožina njegovih saveznika i unapredio generale koje je Prigožin kritikovao. Mnogi analitičari veruju da Šojgu stoji iza iznenadnog otkrića da Vagner regrutuje zatvorenike.

Sergej Šojgu Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Primorao je Prigožina da gurne svoje najbolje borce u bitku za Bahmut, što je navelo ISW da spekuliše o tome da Ministarstvo odbrane koristi Vagner „da podnese teret iscrpljujućeg, visokointenzivnog urbanog rata u Bahmutu i ​​da sačuva ruske regularne snage“

Prigožin rizikovao sve što je imao u Bahmutu

Jednako veliki problem za Prigožina je i to što se čini da je ukrajinska vojska odlučila da ostane u bici za Bahmut, a to samo doprinosi problemima Prigožina.

Pročitajte još:

Stoga, ako Vagner bude desetkovan u neuspešnom pokušaju da osvoji Bahmut, Prigožin bi mogao da se nađe na tankom ledu.

Analitičari smatraju da je Putin srećan što političkim preduzetnicima koji se motaju oko njegovog dvora daje stepen autonomije ako obećavaju rezultate, ali će ih lako otpustiti ako ne ostvare. A, Prigožin je rizikovao sve što je imao u Bahmutu.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron se zabija u ruski tenk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar