Olaf Šolc Foto:Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne očekuje da će se rat u Ukrajini uskoro završiti.

On je za nemački poslovni dnevnik potvrdio da će Berlin podržavati Kijev dok god je potrebno novcem i oružjem.

„Trebalo bi da budemo spremni za produženi rat, iako bi raniji kraj bi bio poželjan“, rekao je Šolc.

On je dodao da je apsolutno ključno da Kina ne snabdeva Rusiju oružjem.

Krvava bitka za Bahmut 

Istovremeno, na ukrajinskom frontu ključne bitke i dalje se vode za grad Bahmut. Ukrajinske snage i dalje izdržavaju ruske napade na taj grad, a kako javljaju reporteri Rojtersa na oko 1,5 km od linija fronta čuje se tutnjava artiljerije sa svih strana. Ruske snage predvođene privatnom grupom Vagner zauzele su istočni deo grada, ali nisu uspele da ga opkole.

Moskva navodi da bi zauzimanje Bahmuta bilo veliki uspeh jer bi otvorilo put za zauzimanje ostatka Donjecka, jednog od njenih centralnih ratnih ciljeva, dok Kijev ističe da je odlučio da se ne povuče jer će nanoseći gubitke ruskim snagama olakšati izvođenje kontranapada kasnije ove godine, navela je agencija.

Ukrajina trpi velike gubitke

Vojni gubici Ukrajine su toliko veliki da će komandanti morati da odluče da li da pošalju trupe u Bahmut ili da ih iskoriste za kontraofanzivu, objavio je „Njujork tajms“ pozivajući se na zvaničnike, prenele su RIA Novosti. Prema pisanju „Njujork tajmsa“, u ovom trenutku administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uverena je da cena municije i gubitak Ukrajine u oblasti Bahmuta neće ugroziti planiranu prolećnu kontraofanzivu.

VIDEO Ukrajinci brane Bahmut

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar