Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Poljska će poslati četiri borbena aviona MiG-29 u Ukrajinu u narednim danima, rekao je poljski predsednik u četvrtak, što je prvi put da će Kijev dobiti avione od svojih saveznika. Ovim povodom oglasila se i Amerika,

„Pre svega, bukvalno za nekoliko dana poslaćemo, koliko ja znam, četiri aviona u Ukrajinu koji su potpuno spremni za let. Ostali se pripremaju, servisiraju“, rekao je Andžej Duda na konferenciji za novinare.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da bi avioni mogli da budu isporučeni za četiri do šest nedelja. Duda je rekao da Poljska ima 10 do 20 aviona MiG-29. Slovačka takođe razmišlja o slanju ovih aviona u Ukrajinu, ali još nije donela odluku. Poljska je poslala 14 nemačkih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Odluka Poljske da pošalje borbene avione MiG-29 u Ukrajinu je „suverena odluka“ te zemlje, koja neće ohrabriti američkog predsednika Džoa Bajdena da pošalje svoje borbene avione F-16 u Ukrajinu, saopštila je Bela kuća.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, Bajden je u više navrata rekao da nema nameru da šalje borbene avione u Ukrajinu, ali tu opciju nije u potpunosti isključio.

Džon Kirbi, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je juče novinarima da odluka Poljske da pošalje četiri borbena aviona, što predstavlja odstupanje od ostalih članica NATO-a, neće promeniti proces donošenja odluka u SAD.

„To ne menja našu računicu u odnosu na F-17“, rekao je Kirbi, a zatim dodao: „Ovo su suverene odluke koje svaka zemlja donosi za sebe. Mi poštujemo te suverene odluke. Oni moraju sami da se uvere ne samo u to. poslaće sve ali i kako će se okarakterisati“.

Kirbi je odbio da komentariše odluku Poljske, rekavši da „nije na SAD da na ovaj ili onaj način okarakterišu odluku Poljske“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar