Volodimir Zelenski i Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Baš u vreme kad ukrajinska ofanziva u Kursku napreduje i pravi probleme ruskoj vojsci, stižu vesti koje su Kijevu pale kao "hladan tuš". Naime, Nemci su spremni da smanje vojnu pomoć svom savezniku za neverovatnih 94 odsto u naredne tri godine.

Izveštaj uticajnog „Frankfurter algemajne cajtunga“ otkriva kako će nemačka podrška Ukrajini pasti sa trenutnog nivoa od oko 7 milijardi evra na samo 490 miliona evra do 2027. godine, podstakao je optužbe za izdaju u Berlinu. Do sada nije bilo zvaničnog poricanja kancelara Olafa Šolca i vladajuće koalicije levog centra.
U Kijevu, izveštaj se odbacuje kao „manipulacija“, koju su iskovale proruske frakcije.

Ali Nemačka je već nameravala da prepolovi svoja sredstva za Ukrajinu sledeće godine i ove projekcije idu istom putanjom.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kako navodi britanski „Telegraf“, pozivajući se na pisanja „Frankfurtera“, u Berlinu će se „izmišljati uobičajeni izgovori“: Nemačka je po zakonu obavezna da uravnoteži svoj budžet, koalicija je beznadežno podeljena, a ratni umor je oslabio javnu podršku Ukrajini.

„Sve je to tačno, ali teško da je dovoljno da objasni zašto se nacija koja se do sada ponosila time što je najveći donator Evrope, druga posle Sjedinjenih Država na globalnom nivou, sada odriče odgovornosti“, navodi „Telegraf“ u komentaru pod naslovom: „Evropa će pomoći Putinu da izvuče pobedu iz ralja poraza“.

Zvanični stav je da Nemačka svoju ulogu predaje Evropi u celini, što je put manjeg otpora. U praksi, to znači zamenu stvarnog vojnog hardvera nebuloznim obećanjima koja se možda nikada neće ostvariti.

Na samitu G7 u junu, postignut je provizorni dogovor da se zamrznuta ruska sredstva od 300 milijardi dolara (270 milijardi evra) koriste kao kolateral za kredit od 50 milijardi evra Ukrajini. Ali sa tačke gledišta Kijeva, kreditna šema je nešto što dobro zvuči, ali je malo realno.

Za Nemačku je upad u Kursk problematičan

Uspeh ukrajinskog upada u Rusiju zaslepio je Berlin. Preokrenuvši ploču protiv ruskih osvajača, borci Volodimira Zelenskog su uznemirili Nemce, za koje reči „Kurska ofanziva“ prizivaju nepoželjne duhove iz prošlosti.

Na istim poljima u julu 1943. Hitler je izgubio najveću tenkovsku bitku u istoriji. Putinova propagandna mašinerija označava vladu Zelenskog kao „naciste“. Sada se i nemačka oklopna vozila mogu vratiti u Kursk. U Vašingtonu, nemačko napuštanje Ukrajine na cedilu pojačaće izolacionističko raspoloženje, obezbeđujući municiju za tvrdnje Donalda Trampa o oslobađanju Evrope. U Moskvi to signalizira da Putinu ostaje samo da sačeka da Ukrajina ostane bez oružja i municije.

Srušen most u Kurskoj oblasti Foto: Ukrainian Defence Ministry Press Office via AP

Kao treća po veličini ekonomija na svetu, Nemačka bi mogla sebi da priušti povećanje pomoći Ukrajini – manje od 0,2 odsto njenog BDP-a od 5 biliona dolara (5 hiljada milijardi). Ipak, Šolc umesto toga nastavlja staru Ostpolitiku umirivanja Putina započetu pod Gerhardom Šrederom i koju je nastavila Angela Merkel.
To bi mogao da bude jedan od presudnih trenutaka u karijeri Olafa Šolca uoči izbora.

Na saveznim izborima sledeće godine Šolcu će pretiti njegov rival desnog centra Fridrih Merc koji je već signalizirao pomirljiviju politiku prema Rusiji.
Ovo bi mogla biti prilika za Nemačku da okupi zapadnu alijansu, u hladnoratovskoj tradiciji Adenauera, Šmita i Kola. Umesto toga, izgleda da Merc očajnički želi da se vrati uobičajenom poslu sa Rusijom.

Pročitajte još:

Nemačka je nezamenljiva u Evropi. Francuska nema vladu, a njena krajnja levica i krajnja desnica su proruski orijentisani. Čini se da je britanski premijer Kir Starmer više zainteresovan za Gazu i možda čak sledi nemački primer tihog povlačenja vojne podrške.

Zelenski se za sada ne da omesti. Sve je uvereniji u pobedu, posebno sa avionima F-16 koji će uskoro stupiti u akciju.
Ali Nemačka mu zapravo poručuje da traži mir pod Putinovim uslovima – koliko god to bilo katastrofalno za Ukrajinu, Evropu i Zapad, zaključuje britanski „Telegraf“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare