Igor Strelkov Foto:EPA/PHOTOMIG

Bivši agent FSB-a i desni nacionalista Igor Girkin (Strelkov) je jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini, a sad ukrajinske vlasti nude i ogroman novac onome ko će im dovesti Strelkova.

Ko je Igor Girkin zvani Strelkov?

2014. godine Igor Girkin bio je u samom središtu zbivanja u Ukrajini. Sa grupom naoružanih ljudi stigao je na Krim, gde su, prema njegovom priznanju, naterali lokalne zastupnike da glasaju za referendum o odcepljenju preteći im oružjem.

Nakon referenduma napustio je Krim, ali je ubrzo opet ušao u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, ponovno sa grupom naoružanih ljudi. Njegova ekipa zauzela je upravne zgrade u Slavjansku i proglasila stvaranje DNR-a. Girkin je čak jedno vreme bio i ministar obrane DNR-a. Nakon sukoba s lokalnim vođama DNR-a vraćen je u Rusiju, prenosi Index.hr.

Mediji su ga nazivali i Putinovim čovekom u Donbasu.

Povezuju ga sa rušenjem malezijskog putničkog aviona, pri čemu je poginulo 298 putnika, zbog čega mu se u Hagu sudi u odsutnosti. Tužilaštvo za Girkina traži doživotni zatvor, prenosi Index.hr.

Ovih dana opet se navodno uključio u rat

Ukrajinci za njega nude 100.000 dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

„GUR garantuje 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina – Strelkova“, objavljeno je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama.

„Glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine garantuje isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo“, objavili su na Fejsbuku. Strelkov se navodno posljednjih dana (opet) uključio u rat, a o tome su pisali ukrajinski mediji.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost


.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar