Foto: Printscreen/TikTok/syrymitkulov

Pre samo nekoliko godina Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, zemlje na koju je Moskva izvršila invaziju, gostovao je u zabavnom novogodišnjem programu ruske državne televizije, a njegov nastup je sa širokim osmehom na licu posmatrao Vladimir Solovjev, omiljeni propagandista ruskog lidera Vladimira Putina, koji je od početka rata mnogo puta najstrašnije pretio Ukrajincima.

Očigledno, Solovjevu tada ni najmanje nije smetalo što je Zelenski Ukrajinac.

Ali, od početka rata ruski voditelj gotovo svakodnevno u svojim emisijama poziva na uništenje susedne zemlje.

Ipak, ovakav „preobražaj“ Solovjeva ne bi trebalo da iznenađuje, jer omiljeni novinar Kremlja koji na računu ima milione, a već godinama u svojim emisijama vrlo otvoreno podržava skoro sve što Putin radi ili kaže. Rado, često i glasno govori o svom patriotizmu, brzom razvoju Rusije pod Putinom i opadanju moći Zapada.

Vladimir Solovjev i Vladimir Putin
Vladimir Solovjev i Vladimir Putin Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAIL TERESHCHENKO / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Takođe, iako je 2008. godine rekao je da ”svako ko pokuša da započne rat između Rusije i Ukrajine je zločinac” i da “ne može ni da zamisli takav zločin” jer u Ukrajini “žive ljudi bratski Rusima po duhu, po krvi po zajedničkoj istoriji”, sada kada je Putin odlučio da fa započne, bespogovorno je otvoreno podržao njegovu odluku.

Pročitajte još:

Na dan kada su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu rekao je da je „danas dan kada je pokrenuta pravedna operacija denacifikacije u Ukrajini“. U svojim vatrenim govorima, invaziju na susednu zemlju nazivao je “sukobom između fašista ukrajinskog majdana i antifašista istočnih teritorija pod kontrolom pobunjenika”.

BONUS VIDEO Ispovest građana Hersona o okupaciji i borbama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar