Foto: KCNA via REUTERS

Sa svojom mladom ćerkom na dva uzbudljiva vojna događaja ove nedelje, Kim Džong Un je svetu rekao dve stvari – porodica Kim će vladati Severnom Korejom još jednu generaciju i ona će imati nuklearno oružje kako bi bila sigurna da niko ne može da je izazove.

Devojčica – za koju se veruje da je Kimovo drugo dete, Ju Ae, i stara oko 9 godina – pridružila se severnokorejskom lideru i njegovoj supruzi na sjajnom banketu u vojnoj kasarni u Pjongjangu u utorak uveče.

Dan kasnije gledala je kako je najmanje 11 interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) prikazano na trgu Kim Il Sung u glavnom gradu Severne Koreje.

„Uključivanjem svoje supruge i ćerke, Kim želi da posmatrači u zemlji i inostranstvu vide njegovu porodičnu dinastiju i severnokorejsku vojsku kao neopozivo povezane“, rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu, prenosi CNN.

Upoznajte Kimove

Vladavina porodice Kim u Severnoj Koreji seže do 1948. godine, kada je Kim Il Sung došao na vlast nakon Drugog svetskog rata.

Foto: KCNA via REUTERS

Kada je Kim Il Sung umro 1994., njegov sin Kim Džong Il je preuzeo kontrolu – a kada je Kim Džong Il umro, u decembru 2011., njegov sin Kim Džong Un je došao na vlast.

Zapadni posmatrači veruju da Kim Džong Un ima troje dece i da je Džu Ae njegovo srednje dete, iako to ne može da potvrdi niko izvan Severne Koreje.

Izveštaji severnokorejskih medija o ovonedeljnim vojnim događajima opisali su Ju Ae kao Kimovo „poštovano“ i „voljeno“ dete.

Američka košarkaška zvezda Denis Rodman otkrio je da je Kim imao bebu po imenu Ju Ae kada je posetio Pjongjang 2013. godine, rekavši za Gardijan nakon toga: „Držao sam njihovu bebu Ju Ae i takođe razgovarao sa Kimovom ženom“.

Starost bebe koju je Rodman držao izgleda da odgovara uzrastu devojčice na ovonedeljnim događajima.

Nije li malo rano za naslednika?

Postoji istorijski presedan da je Kim tako rano identifikovao svog naslednika, jer je to uradio njegov otac, Kim Džong Il, sa njim, rekao je Čeong Seong Čang, viši analitičar Instituta Sejong u Južnoj Koreji.

„Poznato je da je Kim Džong Il rekao svojim pomoćnicima da će Kim Džong Un biti njegov naslednik dok je izvodio pesmu pod nazivom „Footsteps“ u čast Kim Džong Una na njegov 8. rođendan“, rekao je Čeong. Međutim, dodao je da spoljni svet tada nije bio svestan toga.

Foto: KCNA via REUTERS

„Dugo su kružile glasine i spekulacije da će prvi sin Kim Džong Ila, Kim Džong Nam, ili drugi sin, Kim Džong Čol, biti naslednik“, rekao je Čeong.

Kada je Kimova ćerka dospela u centar pažnje?

Spekulacije da će Ju Ae biti Kimov naslednik pojavile su se prošlog novembra kada su državni mediji objavili slike nje i Kima kako pregledaju severnokorejski balistički projektil pre probnog lansiranja.

Južnokorejski poslanik i sekretar Nacionalne obaveštajne službe Ju Sang-bum rekao je da se posle tog lansiranja mislilo da je devojčica Ju Ae.

Severnokorejski državni mediji objavili su priču kasnije tog meseca sa slikama Kima i njegove ćerke, opisujući je kao njegovo „najomiljenije“ dete, rekao je Čeong.

Slike u severnokorejskim medijima takođe pokazuju kako devojčica posećuje fabriku raketa sa svojim ocem krajem 2022. godine.

Slučaj za nasledstvo…

Čeong je rekao da je ubeđen u pojavljivanje devojčice na nedavnim događajima i kako se o njoj govori u emisiji državnih medija da se priprema da nasledi svog oca.

Državne novine Rodong Sinmun pominju devojčicu pre Kimove žene u pričama i koriste prideve „voljena“ i „poštovana“ da joj prenesu poseban status, rekao je on.

„Početak ovog kulta ličnosti za Kim Ju Ae sugeriše da, iako još nije (dobila) status zvaničnog naslednika… ona je de fakto imenovana za naslednicu“, rekao je Čeong.

On je dodao da će joj, ako želi da nasledi oca, biti potrebna podrška vojske.

Foto: KCNA via REUTERS

Stavljanje svog fronta i centra u vojne događaje od malih nogu omogućiće joj da vremenom uspostavi kredibilitet u vojsci, rekao je Čeong.

… Ili je ovo samo PR trik?

Drugi posmatrači nisu ubeđeni.

Njena nedavna pojavljivanja mogu jednostavno biti način da se svetska pažnja preusmeri nazad na vojsku Pjongjanga nakon što je publika postala umorna nakon godinu dana rekordnog testiranja raketa, rekao je Čun In-bum, penzionisani južnokorejski general.

„Mislim da su Severnokorejci ili naleteli na njih ili su shvatili da je to jedan od načina da privuče međunarodnu pažnju. I tako uz svo interesovanje koje se gomila, oni uživaju“, rekao je on.

„Kroz njihovu istoriju dugu sedam decenija, njihovi naslednici su uvek bili misterija za nas. Zašto bi sada menjali način rada? Dakle, ako bih se kladio na 5 dolara, rekao bih da ona nije naslednica“, rekao je Chun.

PROČITAJTE JOŠ:l

A šta je sa tim projektilima?

Iako još uvek postoji mnogo debata o Ju Ae, malo je sumnje u želju njenog oca da ima dovoljno vojne moći da zadrži svoju porodicu na vlasti.

Prikaz najmanje 11 interkontinentalnih balističkih raketa Hvasong-17 (ICBM) u sredu uveče pokazuje da severnokorejska vojska sledi Kimov poziv krajem 2022. za „eksponencijalno povećanje“ nuklearnog arsenala njegove zemlje kao odgovor na ono što su kako on tvrdi, pretnje iz Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku u Karnegi Endovment for International Peace, rekao je na društvenim mrežama da bi svaka od tih raketa bila opremljena sa više nuklearnih bojevih glava, mogla predstavljati dovoljan volumen da nadvlada odbranu od balističkih projektila SAD.

Čvrsto gorivo u odnosu na tečno gorivo

Nakon Hvasonga-17 na paradi u sredu uveče, bili su primeri za šta analitičari veruju da bi mogao biti ICBM na čvrsto gorivo, korak napred u tehnologiji u odnosu na Hvasong-17 na tečno gorivo.

Projektilima na tečno gorivo potrebno je više vremena da se pripreme za lansiranje; rakete na čvrsto gorivo spremne su da krenu odmah.

„Ako je to slučaj, to daje Severnoj Koreji veću mobilnost, fleksibilnost, smrtonosnost i tako dalje“, rekao je Čun, bivši južnokorejski general.

Rakete na čvrsto gorivo na mobilnim lanserima dale bi Kimovom režimu „sposobnost da napadne protivnika sa vrlo, vrlo malo prethodnog upozorenja“, rekao je Čun. „To je zaista zastrašujući scenario.“

BONUS VIDEO: Severna koreja i amerika ispalile rakete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar