Džil i Džo Bajden, Uvalde
Džo i Džil Bajden Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je pozvao na zabranu prodaje automatskog oružja, na skupu koji su on i njegova supruga Džil održali u Beloj kući, na godišnjicu masakra u osnovnoj školi Rob u Teksasu.

Tragedija 24. maja 2022, u kojoj je ubijeno 19 učenika i dvoje nastavnika, bila je najstrašnija od brojnih masovnih pucnjava koje su se dogodile u Americi proteklih godina.

„Ne možemo da okončamo ovu epidemiju dok Kongres ne usvoji razumne zakone o bezbednosti oružja, i oružje rata skloni sa naših ulica i van domašaj opasnih ljudi, i dok pojedinačne države ne učine to isto“, poručio je Bajden, preneo je Glas Amerike.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Vatreno oružje je usmrtilo više dece i tinejdžera u SAD nego bilo koji drugi uzročnik, prema analizi istraživača Univerziteta Mičigen.

Bajden je još jednom pozvao Kongres da zabrani prodaju automatskih pušaka AR-15 i magazina sa municijom visokog kapaciteta.

Istraga o postupanju policije tokom masovnog ubistva u osnovnoj školi Rob u Juvaldeu, Teksasu, u toku je i godinu dana posle zločina. Napadač je 24. maja 2022. u školi ubio 19 dece i dvoje nastavnika.

U istrazi se do sada pokazalo da je policija oklevala da se suprotstavi napadaču, kao i da su nadležni u danima posle napada davali netačne i oprečne informacije o svojoj reakciji na licu mesta.

Džil i Džo Bajden, Uvalde
Džo i Džil Bajden Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Ubistvo u školi u Juvaldeu ponovo je izazvalo bes u američkoj javnosti zbog oružanog nasilja, ponovo se pozivalo na donošenje strožih zakona o oružju, a u toku su i sudski procesi protiv lokalnih vlasti u tom mestu zbog sakrivana informaciija o pucnjavi i reagovanju policije.

Izveštaj poslanika državne skupštine Teksasa pokazao je da je na mestu pucnjave bilo oko 400 policajaca – lokalnih, državnih, federalnih. Međutim, teško naoružani policajci čekali su više od jednog sata da se suprotstave 18-godišnjem napadaču i ubiju ga.

Poslanici su konstatovali da su policajci kao prioritet shvatili svoj život u odnosu na „živote nedužne dece“. Ubijeni đaci su bili starosti od 9 do 11 godina.

Najmanje petoro policajaca povuklo se iz službe nakon što je otvorena istraga. Šef Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa, Stiv Mekrou, kazao je da je veliki deo odgovornosti na šefu policije Juvaldea, koji je otpušten, navodi Glas Amerike.

Džil i Džo Bajden, Uvalde
Džo i Džil Bajden Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Državna tužiteljka okruga Juvalde, Kristina Mičel, rekla je da teksaški rendžeri i dalje istražuju postupanje policije i da će njena kancelarija sve što je otkriveno predočiti velikoj poroti. Ali, kaže da ne zna kada će istraga biti okončana.

Gradonačelnik Juvaldea Don Meklolin poručuje da ga frustrira sporost istrage.

„Nemaju odgovore na jednostavna pitanja, na koja bi trebalo da ih imaju“, kazao je Meklolin porodicama žrtava.

Predsednik Bajden, koji je sa suprugom posdetio Juvalde neposredno nakon tragedije, mesec dana posle potpisao je zakon o oružju kojiim se pooštravaju određeni uslovi za kupovinu.

Džo i Džil Bajden Foto:REUTERS/Jonathan Ernst

Zakon propisuje strože bezbednosne provere za najmlađe kupce oružja i daje državama dodatni novac da obezbede dostupnost programa za mentalno zdravlje i pomoć školama.

Iako sličan zakon na federalnom nivou nije donet decenijama, on nije uključio ono što su porodice iz Juvaldea tražile – da se podigne starosna granica za kupovinu automatskog oružja.

Na nivou države Teksas, republikanska vlast odacila je sve predloge da se pooštre zakoni o oružju uprkos protestima porodica i demokrata.

Pročitajte još:

Guverner Greg Abot takođe je odbacio pozive da se pooštre zakoni, kao što je to učinio posle masovnih ubistava u crkvi u Saderlend Springsu 2017. ili supermarketu u El Pasu 2018. Abot zbog toga nije trpeo posledice na izborima i osvojio je treći mandat posle ubistva u Juvaldeu.

Osnovna škola Rob je permanentno zatvorena, kao i ceo kampus, i u planu je da se napravi nova.

Više od 10 učenika četvrtog razreda preživelo je masakr u njihovoj učionici. Neki su se vratili na nastavu uživo prošle jeseni. Drugi su nastavili sa onlajn nastavom, uključujući i devojčicu koja je provela više od dva meseca u bolnici pošto je ranjena sa nekoliko metaka.

Neke porodice iz Juvaldea podnele su tužbe protiv proizvođača oružja i policije.

BONUS VIDEO Na njih kao da smo zaboravili posle masakra: Gde je psihološka pomoć za Malo Orašje i Dubonu?