Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Buissin/EUC / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

"Sve sam to uradio za novac koji mi nije bio potreban", priznao je Fransesko Đorđi, muž grčke evroparlamentarke Eve Kaili i jedan od četvoro uhapšenih u velikom korupcionaškom skandalu koji istražuju belgijski istražitelji. Kako piše italijanski list La Republika, Đorđi se slomio pred tužiocima u Briselu i priznao da je "postupao nezakonito" pa se izvinio.

Cure novi detalji, suprug potpredsednice EP-a priznao sve

U novim detaljima italijanski list piše da je Đorđi tražio da njegovu suprugu, nedavno smenjenu potpredsednicu Evropskog parlamenta, puste iz zatvora kako bi bila uz njihovu dvogodišnju ćerku.

Belgijski tužioci su na ovome radili mesecima uz sumnju da jedna zalivska zemlja pokušava da utiče na odluke u Briselu.

Izvor upoznat s istragom tvrdi da je reč o zemlji domaćinu aktualnog Svetskog fudbalskog prvenstva, Kataru.

Kaili negira da je primala novac od Katara, što čine i katarski zvaničnici, prenosi Index.hr.

Foto: Rolland/EUC / Zuma Press / Profimedia, Yadid Levy / robertharding / Profimedia, Shutterstock

Đorđi je glavnom inspektoru u istrazi, belgijskom antikorupcijskom tužiocu Majklu Klesu rekao da je bio član organizacije koja je povezana s Marokom i Katarom kako bi uticala na njihove odnose s Evropom.

On tvrdi da je tu organizaciju vodio bivši italijanski evroparlamentarac Pjer Antonio Panceri.

Đorđi je u Evropskom parlamentu imao ulogu savetnika za regiju Bliskog istoka i Severne Afrike, te je osnovao nevladinu organizaciju „Fajt Impuniti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako su Đorđi i Panceri postali bliski?

Kako piše La Republika, Đorđijev odnos s Pancerijem počeo je pre 13 godina.

„Zamolio sam ga da me uzme na staž i to je učinio. Odatle je započela duga saradnja“, rekao je tužiocima Đorđi.

Tokom godina Panceri je postao Đorđijev mentor, a on je bio njegov pomoćnik kojeg je polako uveo u političke krugove.

Eva Kaili Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

„Učinio sam to zbog novca, iako mi taj novac nije bio potreban. Novac je bio namenjen samo meni i Panceriju, nikome drugom“, dodao je.

Belgijski istražitelji su u kući potpredsednice Kaili pronašli 150 hiljada evra, dok je još 600.000 pronađeno u kovčegu koji je Đorđijev svekar nosio kad je napuštao hotel u Briselu.

Đorđi je istražiteljima rekao da se kaje zbog svega što je učinio, te da je osetio olakšanje nakon što je taj teret skinuo sa sebe.

„Jednostavno sam se našao u nečem većem od sebe. Bio sam zaslepljen moralnim dugom prema Panceriju“, rekao je istražiteljima.

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li postoji veza evroparlamentaraca koji su uhapšeni, s katarskim i marokanskim zvaničnicima.

Na pitanje istražitelja postoji li veza Đorđi je odgovorio da ne zna.

Eva Kaili Foto: Eric VIDAL / AFP / Profimedia

Đorđi sa sobom povukao dva evroparlamentarca

On sada ostaje u zatvoru, kao i Panceri, ali i još dva aktivna evroparlamentarca iz grupe evropskih socijalista, Belgijac Mark Tarabela, čiju je kuću pretražila policija, i italijan Andrea Kocolini.

Tarabela negira sve optužbe, rekao je njegov advokat za belgijski list „Le Soir“, koji je prvi objavio priču o korupcionaškom skandalu, dok je Kocolino odbio da odgovori na pitanje da li je primio ikakav novac.

Nakon svega što se dogodilo, evrozastupnici su zatražili da se katarskim lobistima uskrati pristup Evropskom parlamentu i obustavi sav rad na zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar do završetka ove istrage.

BONUS VIDEO: Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar