Foto: EPA-EFE_MICHAEL REYNOLDS

Naučnici Američke agencije za hranu i lekove (FDA) saopštili su danas da Moderna nije ispunila njihove kriterijume kojima bi se odobrila upotreba buster doze antikovid vakcine.

FDA je navela da su podaci za Moderninu vakcinu pokazali da buster doza povećava zaštitna antitela, ali da razlika u nivou antitela pre i nakon davanja treće doze nije dovoljno velika, posebno kod osoba kod kojih su nivoi antitela ostali visoki, preneo je Rojters.

FDA uglavnom prati savet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša.

Grupa savetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) će se susresti sledeće nedelje kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može da primi buster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

Moderna traži autorizaciju za buster dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri nedelje.

Kompanija je zatražila od FDA da joj se dozvoli treća doza za osobe od 65 godina i starije, kao i za imunokompromitovane, nešto nalik autorizaciji koju je dobila rivalska farmaceutska kuća Fajzer i njen partner Bionteh.

Savetnici FDA će takođe razmotriti davanje buster doze za vakcinu DŽonson i DŽonson u petak, koja se prima u jednoj dozi.

BONUS VIDEO: Vakcina Moderna 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar