Zoran Milanović, Foto: Beta/HINA/Miroslav LELAS

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Vašingtonu da je važno da se zadrži dijalog s Moskvom i da se NATO održi zajedno.

„Važno je da se zadrži dijalog s Moskvom, tu ne mislim samo na (predsednika Rusije Vladimira) Putina, i zna se ko treba razgovarati s Rusima, to su Amerikanci“, rekao je Milanović hvatskim novinarima posle samita NATO, prenela je njegova pres služba.

Ocenio je da je bitan odnos Moskve i Vašingtona, dok je sve ostalo „dekor“.

„Važno je da se NATO, kao najstariji i najuspešniji odbrambeni savez koji je ikad postojao, održi zajedno jer mi boljeg društva nemamo. Ali, istovremeno svet se polarizuje, neki ljudi ovde to teže razumeju“, ukazao je Milanović.

Hrvatski predsednik je naglasio i da NATO ne treba da Ukrajini daje obećanja koja se ne mogu ispuniti.

„Ukrajini preti opasnost da se ekonomski potpuno iscrpi i demografski uništi. Moramo biti iskreni prema njima i ne davati obećanja koja nismo u stanju ispuniti“, rekao je Milanović.

Dodao je da se govori da je put Ukrajine prema NATO „nepovratan“ što, kako je rekao, treba shvatiti vrlo ozbiljno jer to obavezuje.

Milanović je rekao da je ovo teško, dosad nezabeleženo vreme, da su opasnosti velike i da treba paziti na svaki potez i svaku reč.

Na pitanje novinara o tome da li postoji zabrinutost među evropskim liderima zbog moguće promene u Beloj kući i povratka Donalda Trampa na vlast, hrvatski predsednik je rekao da bi to „nekima bilo drago, nekima ne“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare