Viktor Orban Foto:Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Politiko" je na uvid dobio tajno pismo Viktora Orbana upućeno predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu nakon njegove posete Moskvi. "Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru?", piše Politiko šokiran onime što nazivaju "maksimalističkim stavovima" po kojima bi Orban komotno, kako kažu, mogao na audiciju za portparola Kremlja.

U pismu se navodi, kako piše Politiko, da „vreme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga.“ Dalje, pismo je podeljeno na devet tačaka, a nigde se ne spominje činjenica da je Putin taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Lako u pismu Šarlu Mišelu navodi Orban, „ruska strana procenjuje da Kijev mesečno gubi oko 40 do 50 hiljada vojnika“. Orban nije pomenuo ruske gubitke.

On takođe dodaje da je Moskva „spremna da razmotri svaki predlog o prekidu vatre koji ne služi premeštanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga.“

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Navodi i da je Putinu rekao kako mnogi u Evropi tvrde da im je u interesu da se vrate u period ekonomskog rasta i trajnog mira.

„Međutim, šansu za mir umanjuje okolnost da su diplomatski kanali blokirani i da nema direktnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir“, piše Orban.

EU i njeni zvaničnici prekinuli su kommunikaciju sa Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

U sredu će ambasadori EU u Briselu razgovarati o Orbanovim putovanjima.

„Ako mađarski izveštaj prođe u istom duhu kao i ovo pismo, biće to prijatan sastanak“, sarkastično je prokomentarisao jedan diplomata za Politiko.

Pročitajte još:

„Nijedan pasus ovog pisma se ne odražava na ono što je Evropska unija radila poslednje 2,5 godine“, dodao je on za Politiko.

Osim toga, Orban je u osmoj tački napisao kako veruje da su prekid vatre i mirovni pregovori i dalje mogući i dodao da ćemo u „naredna dva meseca videti dramatičnije gubitke na prvoj liniji fronta nego ikada ranije.“

Zatim je zaključio da bi Evropa trebalo da preuzme vođstvo u pokušajima da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da su SAD sve više ometene kako se približavaju predsednički izbori u novembru.

“Političko vođstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog tekuće predizborne kampanje. Stoga ne možemo očekivati ​​takav predlog iz SAD u nadolazećim mesecima. Trebalo bi razmotriti, u duhu evropske strateške autonomije, pokretanje evropske inicijative“.

Pismo je zaključio rečima: „Nastaviću razgovore u cilju stvaranja mogućnosti za mir već sledeće nedelje.“

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare