Gzavije Bertran Foto: AP Photo/Matthieu Mirville

Francuski predsednik Emanuel Makron razmišlja da za premijera imenuje Gzavijea Bertrana, predstavnika Republikanske stranke, a desnica traži garancije o "institucionalnoj stabilnosti", navodi danas francuski list "Parizjen".

Bertran, predsednik Regionalnog saveta oblasti O-de-Frans, sada je Makronov favorit za prvog čoveka francuske vlade, piše francuski dnevnik uz napomenu da su odnosi između njih dvojice uvek bili komplikovani. O imenovanju budućeg premijera Makron je rano jutros telefonom razgovarao sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom, šefom poslaničke grupe Republikanske desnice Loranom Vokijeom i šefom republikanske grupe u Senatu Brunom Retajoom.

Iako su francuski mediji proteklih dana kao ozbiljne kandidate za novog premijera pominjali bivšeg premijera Bernara Kazneva i Tijerija Bodea, predsednika Ekonomskog, socijalnog i ekološkog saveta Francuske, Makron je nagovestio da je njegov favorit sada Gzavije Bertran, navodi „Parizjen“ pozivajući se na neimenovane izvore. Francuski dnevnik dodaje da Makron u jutrošnjim razgovorima nije pominjao Bodea, kao i da u Makronovim očima Kaznev ne ispunjava dva kriterijuma – nema podršku njegove političke porodice i namerava da preispita reformu penzionog sistema.

Larše, Vokije i Retajo su u telefonskom razgovoru Makronu jednoglasno odgovorili da nemaju ništa protiv imenovanja Bertrana na čelo vlade, ali su sva trojica zatražila garancije o „institucionalnoj stabilnosti“, naglasivši da se reforma penzionog sistema ne sme dovoditi u pitanje. Pod pritiskom opozicije da što pre imenuje novog premijera, francuski predsednik sastao se juče u Jelisejskoj palati sa svojim prethodnicima Fransoa Olandom i Nikolom Sarkozijem, kao i sa bivšim premijerom Bernarom Kaznevom, preneli su francuski mediji.

Mesec i po dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora i ostavke vlade Gabrijela Atala, Makron još uvek nije imenovao novog premijera. Levičarke stranke optužile su Makrona za „opstrukciju“, pošto je sa liste kandidata isključio kandidatkinju Novog narodnog fronta Lusi Kast. Ultralevičarska partija Nepokorena Francuska pokrenula je postupak opoziva Makrona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar