Ruska LGBT porodica
Foto:Screenshot/Instagram/yumalevel

Jedna ruska LGBT porodica oterana iz zemlje zbog pretnji smrću nakon pojavljivanja na reklami za organski supermarket, piše "Moskou Tajms".

Pročitajte još:

Ruska istopolna porodica, koja je dobijala pretnje smrću nakon promocije trgovinskog lanca organske hrane „VkusVill“, morala je da napusti Rusiju, piše Moskov Tajms.

Reklamni materijal je izbrisan, nakon što je kampanja postala meta mržnje nacionalista i homofoba na društenim mrežama.

Juma, matrijarh ove progresivne porodice, u nedelju je objavila sliku na Instagramu na kojoj je njena četvoročlana porodica maše LGBT zastavom. „Bezbedni smo i odmaramo se. Ne moramo da krijemo svoju sreću da bismo bili porodica“, napisala je Juma i dodala: „Ovo je bilo izuzetno teško iskustvo koje je uticalo na naše psihičko stanje.“

Njena ćerka Mila, u ponedeljak je objavila na Istagramu da joj treba pomoć oko traženja posla nakon što su iznenada napustili Rusiju. „Nažalost, ostali smo bez posla ali i bez doma zbog ove situacije sa VkusVill-om“, napisala je.

Trgovinski lanac ubrzo je povukao reklamu. Takođe se izvinio konzervativnom delu ruske populacije, zbog „povređivanja osećanja velikog broja kupaca, zaposlenih, partnera i dobavljača“. Ovaj potez je izazvao kritike upućene takozvanim liberalnim Rusima.

Iako je dotična reklama imala oznaku „18+“, rizikovalo se da se prekrši ruski zakon protiv „gej propagande upućene maloletnicima“ – zakon koji zabranjuje prikazivanje bilo kakvog LGBT sadržaja.

Premda su se stavovi Rusa prema LGBT zajednici donekle poboljšali u poslednjih 15 godina, rezultati nedavne ankete pokazuju da se tri četvrtine ispitanika izjasnilo protiv homoseksualnih brakova.

Zakon protiv gej propagande iz 2013. godine, kao i promena ustava prošle godine – kojom je brak definisan kao heteorseksualna institucija, predmet su kritike aktivista ljudskih prava širom sveta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar