Foto:Screenshot/@flightradar24

Olupine i naftne mrlje pronađeni su na mestu gde se privatni avion Cesna srušio u Baltičko more kod obala Letonije, nakon misterioznog leta iz južne Španije.

Cesna, registrovana u Beču, trebalo je da sleti u Keln u Nemačkoj, ali je umesto toga krenula ka Baltiku. U avionu su bile četiri osobe, navodi se u izveštajima.

Nemački i danski borbeni avioni su poslati da prate avion, a kasnije ga je tražio i švedski helikopter. Letonija sada ima tri mala broda i helikopter na mestu nesreće.

„Pronašli smo tri dela aviona, ili bar tako mislimo – to će morati da kažu stručnjaci“, rekla je letonska služba za pomorsko traganje i spasavanje za BBC.

Portparolka Liva Veita rekla je da u blizini olupina nije pronađeno nijedno telo, a potvrdila je i ranije izveštaje da je licu mesta primećena naftna mrlja. Ona je rekla da su na mestu nesreće, severozapadno od Ventspilsa, bila dva mala broda letonske mornarice i brod obalske straže, kao i helikopter letonske granične straže.

Kvik er, avio čarter kompanija sa sedištem u Kelnu, rekla je novinskoj agenciji Rojters da Cesna pripada vlasniku kompanije Karl-Peteru Grizmanu, a nacionalnost onih koji su bili u avionu u trenutku pada nije potvrđena, mada španska agencija Efe prenosi da je u pitanju četvoro osoba sa nemačkim državljanstvom.

Danski trajekt i dva helikoptera – iz Litvanije i Švedske – u nedelju su uzalud izvršili potragu na Baltiku. Ranije, piloti NATO i švedski zvaničnici koji su pratili avion nisu videli nikoga u pilotskoj kabini.
„Avion je leteo iz Španije za Keln, ali je tokom leta avion promenio rutu let. Kontrolori leta nisu mogli da komuniciraju sa posadom aviona“, navodi se u saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo Letonije, i dodaje se da je Cesna 551 registrovana u Austriji, ali da je vlasnik bio u Španiji.

Nemački list Bild navodi da je avion prijavio probleme sa pritiskom u kabini nakon poletanja i da je kontakt izgubljen nakon što je napustio Iberijsko poluostrvo. Avion se srušio „kada je ostao bez goriva“, rekao je za AFP vođa švedske operacije potrage i spasavanja Lars Antonson.

Antonson je rekao da spasioci nemaju „nikakvo objašnjenje“ i da mogu „samo da nagađaju šta se zapravo dogodilo“.

***

BONUS VIDEO: Avion sleteo na autoputu u Sloveniji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar