Island, erupcija vulkana
Island, erupcija vulkana

Na poluostrvu Rejkjanes na jugozapadu Islanda nakon višenedeljnih intenzivnih zemljotresa noćas je eruptirao vulkan. Oko 4.000 ljudi ranije je evakuisano iz ribarskog grada Grindavik, a zatvorena je obližnja geotermalna banja Plava laguna.

Erupcija je počela severno od grada u 22.17 po lokalnom vremenu, saopštila je islandska meteorološka služba. Region oko glavnog grada Rejkjavika doživljava povećanje aktivnosti zemljotresa od kraja oktobra, prenosi BBC.

Island, erupcija vulkana
Island, erupcija vulkana

Slike i video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako lava izbija iz vulkana, samo sat vremena nakon zemljotresa.

Island, erupcija vulkana
Island, erupcija vulkana

Jedan očevidac u gradu rekao je za BBC da je pola neba u pravcu Grindavika „osvetljeno crvenom bojom”. Rekao je i da se dim diže visoko u vazduh, a policija upozorava ljude da se klone tog područja.

Helikopter obalske straže poslat je u to područje da potvrdi tačnu lokaciju i veličinu erupcije.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da se erupcija nalazila oko 4 km severoistočno od Grindavika i da se seizmička aktivnost kretala ka gradu. Dužina pukotine u vulkanu je oko 3,5 km, a lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubnih metara u sekundi, dodaje se.

„Mlazovi (lave) su prilično visoki, tako da se na početku čini da se radi o moćnoj erupciji“, rekao je on.

Rečeno je da je to mnogostruko više nego u prethodnim erupcijama na poluostrvu Rejkjanes poslednjih godina.

Viši policajac u Civilnoj odbrani rekao je nacionalnom emiteru RUV da se erupcija dogodila brzo i da je izgledalo kao „prilično veliki događaj“.

Pročitajte još

Vidir Rejnison je rekao da izgleda da lava teče u svim pravcima iz velike pukotine u vulkanu.

Erupcija se može videti iz Rejkjavika, koji je oko 42 km severoistočno od Grindavika.

U aprilu 2010. erupcija vulkana Ejafjalajokul izazvala je najveće zatvaranje evropskog vazdušnog prostora od Drugog svetskog rata, kao rezultat velikog oblaka pepela. Gubici su procenjeni na između 1,5 milijardi i 2,5 milijardi evra (1,3-2,2 milijarde funti ili 1,6-2,7 milijardi dolara).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar