Jairu Lapid
Jairu Lapid Foto:EPA/ABIR SULTAN

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid objavio je danas da se dogovorio sa marokanskim kolegom Naserom Buritom (Nasser Bourita) da se podigne nivo diplomatskih odnosa dve zemlje.

U roku od dva meseca biće otvorene ambasada Izraela u marokanskoj prestonici Rabatu i ambasada Maroka u Tel Avivu, rekao je Lapid na inauguraciji izraelske kancelarije za vezu tokom posete Maroku, što se smatra simbolom normalizacije odnosa dve države, preneli su izraelski mediji.

Lapid je prvi izraelski ministar koji je doputovao u Maroko od 2003. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pre nepunu godinu Izrael i Maroko su postigli dogovor da uspostave zvanične odnose na osnovu takozvanih Sporazuma Avram kojima su posredovale SAD.

Na osnovu tih sporazuma Izrael je normalizovao odnose i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom.

Šef izraelske diplomatije je objavio fotografije sa otvaranja izraelske kancelarije u Rabatu u prisustvu zamenika ministra spoljnih poslova Maroka Mosina Đazulija.

On je potom otišao u Kazablanku da obiđe sinagogu Bet El u tom gradu.

Prvog dana posete u sredu Lapid se sastao sa ministrom spoljnih poslova Maroka Buritom sa kojim je potpisao sporazume o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, kulture, sporta i omladine i memorandum o razumevanju o osnivanju mehanizma političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je objavo da SAD čestita Maroku i Izraelu na otvaranju kancelarije za vezu i najavio nastavak saradnje sa te dve zemlje na jačanju „svih aspekata partnerstva“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar