Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic, Antonio Ahel/ATAImages, Savo Prelević/Vijeti

Dan posle predsedničkih izbora Crna Gora je i dalje na istorijskoj prekretnici sa velikim izgledima da u drugom krugu, 2. aprila, pobedu odnese neka nova, potpuno drugačija politika od one Mila Đukanovića. U drugi izborni krug ušli su kandidat DPS Đukanović i Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad, najmlađe političke opcije u osnovane juna prosle godine. Međutim, mnogo je više onih koji su na ovim izborima pretrpeli poraze, i to neočekivane.

Kada govorimo o rezultatima izbora u Crnoj Gori, pored fantastičnog rezultata koji je Milatović postigao, moramo da spomenemo i njegove protivandidate koji nisu ušli u drugi krug i pored toga što su neki od njih bili favoriti na anketama. Među onima koji nisu ostvarili očekivani rezultat su su Aleksa Bečić, Andrija Mandrić i Draginja Vuksanović-Stanković.

Istraživanja pred izbore su pokazala su da će Đukanović, koji je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), imati najveću podršku za ulazak u drugi izborni krug, a odmah iz njega je bio kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Jakov Milatović i Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Deo podgoričkih medija, međutim, poslednjih dana davao je prednost za ulazak u drugi izborni krug kandidatu Demokrata Aleksi Bečiću ili kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću, posebno nakon incidenata koji su propratili njegovu kampanju na Cetinju i u Nikšiću.

Demokratski front je u kampanji više puta bio izričit da će podržati Bečića ili Milatovića ako uđu u drugi izborni krug, dok se Demokrate i PES nisu izjasnile da li bi podržale Mandića kao protivkandidata Đukanoviću u drugom krugu, koji će biti održan 2. aprila.

Ulaskom u drugi krug predsedničkih izbora, Milatović je ostvario sjajan rezultat i pokazao da su istraživanja i ankete pogrešile oko njegovog plasmana. Milatović je je imao oko 10 odsto više glasova u odnosu na Mandića u prvom krugu predsedničkih izbora, a prošle godine je na lokalnim izborima kao nosilac liste Pokreta Evropa sad pobedio DPS Mila Đukanovića.

Bečić za „poraz“ okrivio „pljavu kampanju“

Predsednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić bio je uvren da će ući u drugi krug trke za predsednika Crne Gore, ali da ako se to ne desi, rekao je da u drugom krugu neće podržati kandidata Demokratske partije socijalista.

Aleksa Bečić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Uveren sam da ćemo ući u drugi krug predsedničkih izbora i usmereni smo ka tome. Važno je da građani znaju da se 19. marta odlučuje o 2. aprilu i budućnosti političke scene i treba da budu dovoljno mudri i odgovorni da daju podršku kandidatu koji ima najširi politički manevar u drugom krugu“, rekao je Bečić pre izbora.

Bečić se u nedelju prvi obratio građanima nakon održanog prvog kruga izbora, u kom je osvojio oko 11 odsto glasova.

„Dobili smo slobodu izbornih procesa. Ovo je snažna demokratska poruka koju smo poslali, a druga je da je većina od 30. avgusta večeras osvojila oko 60 odsto glasova“, rekao je Bečić.

On je čestitao Jakovu Milatoviću na rezultatu i poručio da su „kolege iz Evrope sad na neki način iznedrile Demokrate“.

Bečić je kazao da je postojala „veoma prljava kampanja“, odnosno da je danima narativ bio da jedinu šansu protiv Đukanovića ima kandidat Demokratskog fronta ili Evrope sad. Kako je naveo, Demokrate su uspele da održe svoj rejting.

Crna Gora izbori Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Draginja dala ostavke na sve funkcije

Takođe, kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnela je ostavku na sve drđavne i partijske funkcije zbog lošeg rezultata.

Zahvalila se svim građanima na mirnom izbornom danu, kao i izbornom štabu i svim članovima i rukovodstvu SDP-a na podršci tokom predsedničke kampanje.

Čestitala je predsedničkim kandidatima Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću i Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

„Sve što sam do sada radila, radila sam iskreno za dobrobit svih građana Crne Gore. Trudila sam se da doprinesem demokratičnosti svih procesa i svega onoga što se dešavalo“, rekla je.

Prema preliminarnim rezulatima, Vuksanović je osvojila 3,20 odsto glasova na predsedničkim izborima.

Draginja Vuksanović Stanković Foto: Savo Prelević/Vijesti

Na prethodnim izborima 2018. godine postala je prva ženska predsednička kandidatkinja u istoriji zemlje. Tada je izbornu trku završila treća. Kada se uporede brojke, očigledno je da je sada postigla znatno slabiji rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:

Mandić: „DF će Milatoviću omogućiti da bude predsednik Crne Gore“

Kako je Andrija Mandić po anketama važio za favorita za ulazak u drugi krug, to što je završio treći sa znatnom razlikom u broju glasova u odnosu na Milatovića, sigurno nije lako za njegovu partiju i pristalice da prihvate.

Dokaz da je Mandić bio uveren da ide u drugi krug je i njegova izjava uoči izbora, kada je rekao: „Moj jedini protivkandidat je Milo Đukanović, koji će 2. aprila izgubiti imunitet“.

Andrija Mandić Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Mandić se nakon glasanja zahvalio svakom glasaču DF-a, koalicije ZBCG i poručio da su „dobili mnogo glasova“.

„Ljudi su podržali politiku pomirenja i koja znači budućnost Crne Gore. Pobeda našeg kolege Milatovića u drugom krugu nema bez podrške DF-a“, kazao je on.

„Dajem u ime DF-a punu podršku Milatoviću i pozivam sve građane Crne Gore da ga podrže“. Lider DF-a je poručio da se nada da će građani vrednovati to što će „DF Milatoviću omogućiti da bude predsednik Crne Gore“.

Andrija Mandić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

BONUS VIDEO: Izjava predsedničlkog kandidata Pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića posle prvog kruga predsedničkih izbora 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare