Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Nekadašnja sudija crnogorskog Apelacionog suda Milenka Seka Žižić u predvečerje parlamentarnih izbora 2020. godine poručivala je tadašnjoj prvoj ženi crnogorskog pravosuđa Vesni Medenici da sačekaju da “prođe nedelja”, pa da vide ko će biti u mišjim rupama ili preko granice - trbuhom za kruhom.

Vijesti su imale uvid u transkripte komunikacija nekadašnje predsednice Vrhovnog suda sa više kolega, među njima i na stotine poruka koje su razmenile ona i Žižić, sada na poziciji sudije Vrhovnog suda.

Iako je propisima jasno definisan njihov međusobni odnos na funkcija koje su pokrivale, njih dve komentarišu više predmeta, najavljuju šta će preduzimati, ocenjuju i kako se tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ponaša u javnosti.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Žižić u prepiskama konstatuje i da će “menjati zakon” kako bi Medenica doživotno bila predsednica Vrhovnog suda, a zatim, iako joj to nije direktno nadređena, od nje traži određene dozvole, referiše ko je zadužen kojim predmetom, pita da li u jednom slučaju može da izdvoji mišljenje, ali i traži da joj pomogne u izboru saradnika, kako predsednik Apelacionog suda ne bi postavio nekog drugog.

U članu 2 Zakona o sudskom savetu i sudijama stoji da sudija sudi i odlučuje samostalno i nezavisno, da se sudijska funkcija ne sme vršiti ni pod čijim uticajem, kao i da niko ne sme da utiče na sudiju u vršenju sudijske funkcije.

Žižić u odgovoru Vijestima navodi da najveći broj poruka ima strogo privatni karakter, bez apsolutno ikakve veze sa njenom funkcijom – pa zato i ne predstavlja objektivno informisanje javnosti, već grubo zadiranje “u moj privatni život i povredu mog poslovnog i sudijskog integriteta”.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Miševi i rupe

Tri dana uoči parlamentarnih izbora 2020. godine, Žižić 27. avgusta 2020. godine Medenici šalje poruku:

“Samo da prođe nedelja da vidimo hoće li ih biti i u mišjim rupama ili će fino trbuhom za kruhom da im otvorimo granice”.

Sudija je juče odgovorila da smatra opasnim spinom pitanje Vijesti – da li se njena konstatacija za otvaranje granica odnosi na neku političku ili nacionalnu grupu.

Vesna Medenica Foto Savo PrelevićVjesti.me (2)

“Smatram vrlo opasnim medijskim spinom, jer moja komunikacija u tom smislu nije imala apsolutno nikakav politički i opšti karakter, niti se pominje bilo koja grupacija i navedena komunikacija se izvlači iz konteksta. Komunikacija se odnosi na pojedince sa kojima sam tada sarađivala i koji su otežavali i opstruirali moj rad, zbog čega sam se upravo i zalagala za javno objavljivanje izdvojenog mišljenja. Vaše pitanje ‘da li jasno zauzimanje strane u političkom smislu može dovesti u pitanje pristrasnost sudije’ nije na mestu, jer, kao što sam i navela, ništa što navodite nema političku konotaciju, a podsetiću Vas da mi predočavate prepiske koje su izvučene iz nečijeg telefona, što je strogo privatno”, napisala je Žižić u odgovoru Vijestima.

Nekoliko dana nakon izbora, ona šalje poruke sa patriotskih skupova, organizovanih nakon što je do tada vodeća Demokratska partija socijalista izgubila većinu.

“Srce mi je večeras koliko Lovćen”, šalje ona Medenici, a potom i link do video-snimka objavljenog na fejsbuk stranici Vijesti, a na kom je zabeležen patriotski skup.

Vesna Medenica Foto: Savo Prelević/Vjesti.me

Posle nekoliko fotografija sa tog skupa, koje je poslala tadašnjoj predsednici Vrhovnog suda, Medenica joj odgovara:

“Kako niko ne prenosi. Piiiii”, a Žižić joj odgovara da je prenos bio najavljen.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, ona je rekla da svaki sudija ima pravo na svoje lično mišljenje i uverenje, ali koje apsolutno nikada nije moglo imati uticaj na profesionalno obavljanje sudijske funkcije koju obavlja 34 godine:

Vesna Medenica Foto: Printscreen/YouTube/CEDEM

“A Vi na ovaj način želite, objavljivanjem privatnih razgovora i medijskim spinom meni pripisati pripadnost nekoj političkoj partiji, povodom čega se nikada nisam izjasnila, a što je strogo zabranjeno”, rekla je Žižić.

Pročitajte još...

Predsednik Apelacionog suda Mušika Dujović nije odgovorio na pitanja Vijesti o referisanju njegove koleginice onima koji joj nisu direktno nadređeni.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je Žižić od njega, tokom 2019. godine, tražila da joj za saradnika postavi izvesnog D. M. ali i je li ga tim povodom, eventualno, zvala Medenica.

Foto:Screenshot/Youtube/Vijesti Online

Dujović nije odgovorio ni na pitanje smatra li primerenim da sudije Apelacionog suda izveštavaju o svojim i tuđim predmetima predsednicu Vrhovnog suda, a ne svog direktno nadređenog, kao i pitanje priliči li sudiji Apelacionog suda da u predvečere parlamentarnih izbora 2020. godine, maltene preti otvaranjem granica bilo kojoj političkoj ili nacionalnoj grupi?

Nije odgovoreno ni na upit da li to može dovesti u pitanje pristrasnost sudije.

Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Vesnu izveštavala o predmetima

“Ako je ovaj predmet kod nas je stigao po žalbi 27. 03. Kž 41/20 kod sud Piletić”, samo je jedna od poruka o brojnim predmetima Apelacionog suda za koje je Žižić podnosila izveštaj Medenici.

Iz poruka pronađenih u telefonu Medenice nakon što je lišena slobode, vidi se da joj Žižić objašnjava kada može izuzeti mišljenje.

Nakon razgovora o jednom predmetu, Medenica njoj piše:

Crna Gora izbori Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Ukapirala sam. Čula sam se sa Mušikim. Poškopiće ih sam mu ti reci, reče. A zna za njihov odnos”.

Od sudije Žižić dobija odgovor:

“Ok jer sam baš u problemu. Kad je njihov predmet izdvojim mišljenje, ali kad je moj ne znam šta da radim”, šalje ona.

Priča li Milivoje previše?

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Sudija Žižić pitala je u junu 2019. godine Medenicu i da li je u redu da tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić iznosi podatke iako predmet nije pravosnažan.

To proizlazi iz njihove prepiske koju započinje Žižić:

“Je li ok što sve ove podatke iznosi, a nije pravosnažan predmet?”, pita sudija Apelacionog suda predsednicu Vrhovnog suda Crne Gore.

Foto:Nova.rs

Ona joj odgovara da je u početku “bio ok”, ali da tada priča ono što ne sme:

“U početku je bio ok oko saradnje i opstrukcije, a sada već priča nešto što ne treba i ne sme. Ali polakote”, šalje Medenica uz emotikon smajli.

“Bitno da je Milivoje hepi”, piše joj Žižić, na što Medenica odgovara sa – “Vidim”.

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar