Kim Džong Un Foto: Alexander Safronov / TASS / Profimedia

Ruski ministar prirodnih resursa i predsednik međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju sa Severnom Korejom Aleksandar Kozlov izjavio je danas da se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je doputovao u Rusiji.

„Sreo sam se sa severnokorejskim liderom. Kim Džong Un je stigao u zvaničnu posetu Rusiji“, naveo je ministar.

Prema rečima Kozlova, sastanak je održan na mostu preko reke Tumane u Primorskom kraju, na granici sa Severnom Korejom.

Voz je saobraćao na sever kroz Primorski kraj u Dalekoistočnom regionu, navela je ruska novinska agencija.

Kim Džong Un Foto:Alexander Safronov / Sputnik / Profimedia

Severnokorejski lider je nakratko napustio svoj voz kako bi se sastao sa lokalnim zvaničnicima u ruskoj graničnoj stanici Hasan pre nego što je nastavio putovanje.

Kako su preneli svetski mediji, privatni voz Kim Džong Una prešao je u Rusiju uoči očekivanog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sjedinjene Američke Države su upozorile da bi dva lidera mogla da sklope sporazum o oružju.

Kim Džong Un i Vladimir Putin Foto:Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Kako navodi CNN, Rusiji su očajnički potrebne sveže zalihe municije i granata nakon više od 18 meseci rata u Ukrajini, dok Severnoj Koreji, koja se suočava sa godinama međunarodnih sankcija zbog svog programa nuklearnog naoružanja, nedostaje svega, od novca i hrane do napredne raketne tehnologije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američki kanal dodaje da bi sastanak bi mogao da dovede do toga da se Pjongjang dočepa oružja koje su mu dve decenije zabranjivale sankcije Ujedinjenih nacija.

Severnokorejski lider stigao je u višednevnu posetu Rusiji zajedno sa najvišim vojnim zvaničnicima koji rukovode fabrikama oružja i municije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare