Oluja Fiona u Kanadi Foto:Drew Angerer / Getty images / Profimedia

Kanadska istočna obala Atlantika pretrpela je značajnu štetu prilikom snažnog udara oluje "Fiona" i u toku je saniranje posledica, procena štete i ponovno uspostavljanje telekomunikacija i snabdevanja elekrtičnom energijom.

Oluja je pogodika Kanadu u subotu, a zvaničnici navode da će biti potrebno duže vreme da se sanira šteta koju je „Fiona“ izazvala.

Najjača oluja ikada pogodila je istočnu obalu Kanade uraganskom jačinom, srušila kuće, mostove, puteve, dovela do evakuacije, čupala je drveće i prekinula telekomunikacije i snabdevanje strujom.

Oluja Fiona u Kanadi Foto:CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da će vojska učestvovati u rašćišćavanju ruševina i terena, napominjući da će to zahtevati velike napore zbog veličine štete.

Oluja Fiona u Kanadi Foto:Darren Calabrese / Zuma Press / Profimedia

Uprkos intenzitetu, na svu sreću, u oluji nije bilo poginulih, niti ozbiljnije povređenih ljudi, jer su se građani pridržavali uputstava lokalnih vlasti.

Hiljade stanovnika Nove Škotske, Ostrva princa Edvarda i Njufaundlenda su bez struje i telekomunikacija, a za uspostavljanje prvobitnog stanja možda će biti potrebne i sedmice.

Oluja Fiona u Kanadi Foto:CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Procena štete koju je načinila „Fiona“ biće završena narednih dana, možda i sedmica, saopštili su zvaničnici.

„Fiona“ je imala brzinu od 170 kilometara na sat.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)