Foto:ukrainianworldcongress.org

Sjedinjene Američke Države danas su objavile detalje novog paketa vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara. Ovaj paket uključuje, između ostalog, kasetnu municiju, protivtenkovsko naoružanje i rakete za HIMARS sisteme protivvazdušne odbrane, saopštila je američka administracija.

„Otpornost, hrabrost i odlučnost Ukrajine inspirisali su svet i podstakli napore SAD i sveta da joj pomognu da se odbrani i obezbedi svoju budućnost. Posle najave predsednika Bajdena o novom paketu bezbednosne pomoći Ukrajini, u skladu sa predsednikovim delegiranjem ovlašćenja, odobravam dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja će obezbediti 128 miliona dolara vredno američko naoružanje i opremu iz zaliha Ministarstva odbrane. Pentagon će takođe obezbediti naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona, kao deo prethodno dogovorenih tranši“, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da naoružanje i oprema uključuju dodatnu protivvazdušnu municiju koja će pomoći u jačanju ukrajinske PVO od vazdušnih napada iz Rusije sada i tokom naredne zime, kada će Moskva verovatno obnoviti svoje napade na ukrajinsku vitalnu infrastrukturu.

Saopšteno je da paket pomoći sadrži artiljerijsku i protivoklopnu municiju, kao i kasetnu municiju, što će, kako je navedeno, dodatno poboljšati kapacitet Ukrajine da nastavi svoju kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

U saopštenju se navodi i da su SAD i Ukrajina uspostavile partnerstvo koje je jače nego ikad, kao i da su u protekloj godini, ukrajinske snage povratile više od 50 odsto teritorije koju su ruske snage zauzele od februara 2022.

PROČITAJTE JOŠ

Ministarstvo odbrane SAD u saopštenju je navelo da šalje dodatni paket bezbednosne pomoći kako bi se zadovoljile vitalne bezbednosne i odbrambene potrebe Ukrajine.

Istaknuto je da je to četrdeset sedma tranša opreme, koje je Bajdenova administracija obezbedila iz zaliha američke vojske za Ukrajinu od avgusta 2021.

Precizirano je da ovaj paket pomoći, u vrednosti do 325 miliona dolara, uključuje između ostalog, rakete AIM-9M za protivvazdušnu odbranu, dodatnu municiju za mobilne raketne sisteme HIMARS i sisteme protivvazdušne odbrane Avenger.

U novom paketu su i protivoklopni sistemi Džavelin i AT-4, još 59 taktičkih vozila, preko 3 miliona komada municije za malokalibarsko oružje, rezervni delovi, oprema za održavanje i drugo, saopštio je Pentagon.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovorao je juče sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Beloj kući, i saopštio da SAD ostaju posvećene pružanju podrške u naporima Kijeva da se odbrani od ruske invazije.

BONUS VIDEO Ukrajina pomorskim dronom napala ruski ratni brod

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar