Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Ukrajina je, nakon višemesečnog stagniranja, uspela da ostvari veći pomak na frontu i oslobodi ključno mesto u blizini Bahmuta - Andrijevku. Osvajanje ovog malog sela, koje ima nešto manje od 100 stanovnika, značajno je iz dva razloga. Pre svega, predstavlja korak bliže konačnom osvajanju Bahmuta, mesta u kom su se vodile najkrvavije bitke tokom dosadašnjeg sukoba, ali i pomak koji bi mogao da opravda pokretanje velike kontraofanzive u koju su Zapadni saveznici uložili mnogo novca i oružja, a koja nije ostvarila nijedan istinski uspeh.

Informacije o probijanju ruske odbrane u ovom delu fronta potvrdila je Hana Malijar, zamenica ministra odbrane Ukrajine naglasivši da ukrajinske snage “napreduju u sektoru Bahmuta”.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

“Neprijatelj pokušava da povrati izgubljenu zemlju na severnom boku. A imamo i dobre vesti. Andrejevka je naša. Konsolidujemo naše položaje”, navela je zamenica ministra odbrane.

Time je ukrajinska vojska konačno povratila selo za koje se borila od 30. novembra kada su ruske snage preuzele kontrolu nad njim. Intenzivnije napore počela je da preduzima nakon pokretanja letnje kontraofanzive, u prvoj nedelji jula. Tada su ukrajinske trupe uspele da probiju ruske odbrambene linije nakon desetodnevnih borbi, ali ne i da povrate kontrolu nad ovim selom.

Zatim su Ukrajinci 18. jula zauzeli uzvišeni položaj u obližnjem mestu koje se nalazi nadomak Andrejevke – Kliščejevki, a nedelju dana kasnije treća jurišna brigada je ušla u ovo teško minirano selo prisiljavajući čečenski bataljon Ahmat da pobegne iz oba naselja. Međutim, nije uspela da preuzme kontrolu nad ovim selom i svi napori su propali.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP photo/Libkos

Inače, u ovom malom mestu u kom živi oko 100 ljudi, prema cenzusu iz 2021. godine žive i Ukrajinci i Rusi – 81 odsto Ukrajinaca, i 19 odsto Rusa.

Zašto je još ova pobeda važna?

Pored ovog, postoji još jedan razlog zbog kog je osvajanje Andrijevke značajno.

Naime, ova pobeda mi mogla da demantuje to da je ukrajinska pompezno najavljivana kontraofanziva potpuno propala. Uz to, visoki vojni zvaničnici u Kijevu sada tvrde da Ukrajina nanosi teške gubitke ruskim snagama na južnom frontu u nastojanju da povrati teritoriju u blizini Bahmuta. Za sada još uvek nije moguće utvrditi koliko je to tačno.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Takođe, ukrajinski izveštaji u poslednje vreme govore i o borbama u mnogim delovima istočnog fronta, ali su bez potvrda o značajnim prodorima u tromesečnoj kontraofanzivi.

Na kraju tvrde i da napreduju i u ostalim delovima južnog fronta, i navode da su se fokusirale na zauzimanje većeg broja sela u napredovanju ka Azovskom moru. U ovim borbama, kako tvrde nanose ozbiljne gubitke ruskoj vojsci.

Istočni front – „mrtva tačka“

Ipak, prema mišljenju analitičara, ovo je nedovoljno i ni blizu onoga što je bilo očekivano na početku pokretanja kontraofanzive. Poseban problem predstavlja istočni deo fronta, u kom ukrajinska strana mesecima unazad nije ostvarila ni najmanji napredak.

Bahmut Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

U prilog tome govore i ukrajinski izveštaji koji, iako sadrže informacije o borbama u mnogim delovima istočnog fronta, ne daju informacije o značajnim prodorima u tromesečnoj kontraofanzivi. Takođe, ukrajinski napredak je mnogo sporiji od onog koji je zabeležen prošle godine, kada je Kijev povratio teritorije na severoistoku.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacuju zapadne kritike da je tromesečna ofanziva prespora i ometana strateškim greškama, poput pogrešnog raspoređivanja trupa.

Šta još pravi problem?

Čini se da je glavni problem to što je Rusija očekivala ovakve akcije Ukrajine, te minirala linije fronta sa kojih se povukla nakon prodora Ukrajinaca. Zbog toga sada snage Kijeva neprekidno čiste minski pojas, koji neretko sadrži i četiri do pet mina po kvadratnom metru, mešavinu protivtenkovskih i protivpešadijskih mina.

Pročitajte još:

Čišćenje mina je opasan posao. To uglavnom sprovode specijalizovani vojni inženjeri i to noću kako ih niko ne bi primetio. Iako Ukrajina želi da od Zapada dobije još veći broj specijalizovane opreme za čišćenje mina, još se ne zna kada će tu pomoć dobiti niti da li će ona biti dovoljno efikasna – i ovo takođe ozbiljno utiče na napredak kontraofanzive.

Iz navedenih razloga, pojedini analitičari smatraju da je već neko vreme je jasno da će rat trajati i sledeće godine. Ukrajinski vojni izvori procenjuju da za uspešnu borbu imaju vremena do još otprilike početka novembra, jer će borbe biti otežane zbog jakih jesenjih kiša. Ti izvori takođe strahuju da Rusija čuva neke od svojih najjačih projektila za još pokušaja napada, dok istovremeno traži još oružja, posebno granata i projektila iz Severne Koreje.

BONUS VIDEO Zelenski na prvoj liniji fronta u poseti ukrajinskim vojnicima u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar