Foto:Tanjug/Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Vlada kanadskog premijera Džastina Tridoa pozvala je predsedavajućeg kanadskog parlamenta Entonija Rotu da podnese ostavku zbog toga što je pozvao čoveka koji se borio u nacističkoj vojnoj jedinici tokom Drugog svetskog rata da prisustvuje govoru ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Neposredno pošto se predsednik Zelenski obratio parlamentu u petak, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku kada je predsedavajući skrenuo pažnju na njega. Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Prva ukrajinska divizija bila je poznata i kao Vafen-SS divizija Galicija, ili SS 14. Vafen divizija, dobrovoljačka jedinica koja je bila pod komandom nacista.

Rota će se kasnije u utorak sastati sa partijskim liderima stranaka iz Donjeg doma. Dve opozicione stranke pozvale su Rotu da podnese ostavku.

Ministarka spoljnih poslova Melani Džoli je takođe pozvala Rotu da da ostavku.

Ministar zdravlja Mark Holand (Holland) je nazvao ceo incident „neverovatno sramotnim“.

Centar za proučavanje holokausta prijatelja Simona Vizentala takođe je pozvao Rotu da se povuče.

U svom izvinjenju u nedelju, Rota je rekao da je samo on odgovoran za pozivanje Hunka, koji je iz okruga koji Rota predstavlja.

Kancelarija predsedavajućeg je saopštila u ponedeljak da je Rotin sin kontaktirao Hunkinu lokalnu kancelariju da vidi da li je moguće da prisustvuje govoru Zelenskog.

U Moskvi je portparol Kremlja rekao da je „nečuveno“ što je Hunka dobio ovacije tokom posete Otavi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je svoje neprijatelje u Ukrajini predstavio kao „neonaciste“, iako je Zelenski Jevrejin čiji su rođaci pobijeni u holokaustu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar