Foto: TANJUG/Justin Tang/The Canadian Press via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u prvu posetu Kanadi od početka rata, a kanadski premijer Džastin Trudo ga je dočekao na aerodromu u Otavi.

Ukrajinski predsednik dolazi u Kanadu, kako bi se sastao sa premijerom Džastinom Trudoom i obratio se kanadskom parlamentu u Otavi, saopšteno je iz kabineta kanadskog premijera.

Foto: TANJUG/Justin Tang/The Canadian Press via AP

Razgovaraće o ulaganjima privatnog sektora u budućnost Ukrajine

Zelenski će takođe posetiti Toronto, kako bi se sastao sa kanadskim poslovnim liderima i razgovarao o ulaganjima privatnog sektora u budućnost Ukrajine, saopštio je kabinet kanadskog premijera.

Kanada ostaje nepokolebljiva u svojoj podršci narodu Ukrajine dok se bori za svoj suverenitet i svoju demokratiju, kao i naše zajedničke vrednosti poput poštovanja vladavine prava, slobode i samoopredeljenja, naveo je Trudo u saopštenju.

Foto: TANJUG/Justin Tang/The Canadian Press via AP

Zelenski je u četvrtak boravio u Vašingtonu, gde se sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima, dan nakon što se lično obratio Savetu bezbednosti UN, prvi put od ruskog napada na Ukrajinu.

Kanada ima jednu od najvećih ukrajinskih dijaspora na svetu

Trudo je u junu nenajavljeno otputovao u i Kijev, gde je odao poštu ukrajinskim vojnicima koji su poginuli u borbi protiv proruskih snaga od 2014. godine, sastao se sa Zelenskim i obratio se ukrajinskom parlamentu.

Pročitajte još:

Članica NATO-a Kanada, koja ima jednu od najvećih ukrajinskih dijaspora na svetu, pruža vojnu i finansijsku pomoć Kijevu od početka ruske invazije u februaru 2022.

Kanada se takođe pridružila drugim zapadnim saveznicima u uvođenju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

BONUS VIDEO Napad na Černigov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar