Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota izvinio se zbog ovacija koje je dobio Ukrajinac za koga se ispostavilo da je bio pripadnik nacističke jedinice tokom Drugog svetskog rata. Među prisutnima u sali tada su bili kanadski premijer Džastin Trudo i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Jaroslav Hunka (98) sedeo je na galeriji skupštine kada je dobio ovacije, pošto ga je Rota nazvao „herojem“.

Hunka je bivši borac Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen-SS divizija, nacističke jedinice koju su tokom Drugog svetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije.

Incident se desio tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Kanadi, a bio je u društvu premijera Džastina Trudoa.

Trudo je u ponedeljak izjavio da je poziv Hunki da dođe u parlament „duboko sramotan“ za Kanadu i da je „izuzetno uznemirujuće što se to dogodilo“.

Kanadska jevrejska grupa saopštila je da je duboko uznemirena zbog slavljenja veterana nacističke jedinice koji je učestvovao u genocidu nad Jevrejima.

Poručili su da tako nešto ne sme da se ponovi.

Članovi divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila, iako pred sudom jedinica nije osuđena ni za jedan ratni zločin.

Jedinica je promenila naziv u Prva ukrajinska divizija pre nego što se predala 1945. godine, piše BBC na srpskom.

Hiljade Ukrajinaca borili su se na strani Nemaca tokom rata, ali mnogo više ih je služilo u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Dominik Arel, šef Ukrajinskih studija na Univerzitetu Otava, rekao je za CBC da je jedinica kojoj je Hunka pripadao imala hiljade ukrajinskih dobrovoljaca, od kojih su se mnogi pridružili jedinici nadajući se nezavisnosti Ukrajine.

Rota je novinarima rekao da je 22. septembra, posle obraćanja predsednika Ukrajine, odao priznanje osobi koja je sedela na galeriji.

„Naknadno sam saznao više informacija o njemu i sada žalim zbog mog postupka“, rekao je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta.

Rota je sada suočen sa pozivima da podnese ostavku.

Rota je naveo da „niko, pa ni članovi parlamenta i ukrajinska delegacija, nije znao za njegove namere i govor pre nego što ga je izgovorio“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Inicijativa je bila isključivo moja, ta osoba je iz mog okruga i skrenuta mi je pažnja na nju.

„Posebno želim da se najdublje izvinim jevrejskoj zajednici u Kanadi i širom sveta. Prihvatam punu odgovornost za moj postupak“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar