Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis, Krik.rs

Srpska kompanija za proizvodnju oružja Valir DOO koja je u subotu izvozila oružje na letu aviona "Meridian Air Cargo" koji se srušio u Grčkoj u središtu je novih šokantnih otkrića zbog potencijalnog vlasnika kompanije, piše armswatch.com.

Srpski mediji se pitaju da li je pravi vlasnik Valir D.O.O. trgovac oružjem Slobodan Tešić, iako se njegovo ime nigde ne navodi. Ministarstvo finansija SAD ocenjuje da je Tešić „jedan od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“.

On je pod američkim sankcijama od decembra 2017. godine. Skoro deceniju je proveo na crnoj listi zabrane putovanja Ujedinjenih nacija (UN) zbog kršenja sankcija UN protiv izvoza oružja u Liberiju 2003. godine. Kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama, navodi Ministarstvo finansija SAD, Tešić je direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć. Tešić je vodio potencijalne klijente na luksuzne odmore, plaćao školovanje njihove dece u zapadnim školama ili univerzitetima i koristio je veliko mito da bi obezbedio ugovore, piše armswatch.com.

Slobodan Tešić
Slobodan Tešić Foto: www.krik.rs

Nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast, Slobodan Tešić je skinut sa crne liste Ujedinjenih nacija. Ministar spoljnih poslova mu je čak dao diplomatski pasoš, a da on nije bio diplomata.

Sjedinjene Države su 2019. godine uvele sankcije devetorici njegovih saradnika. U saopštenju objavljenom 9. decembra, Ministarstvo finansija je navelo da su oni „postupili ili delovali za ili u ime“ Tešića, koji se nalazi na američkoj listi sankcija i kojoj je zamrznuta imovina.

Igrom slučaja, firma Valir DOO registrovana je samo dve nedelje nakon uvođenja novih sankcija Tešiću i njegovom timu. Osnivač i direktor firme bio je Stefan Čupković. Prema informacijama dobijenim iz Trgovinskog registra Srbije, on je bio i predstavnik Elvante LTD u Srbiji čiji je direktor bio Goran Andrić (jedan od devetoro Srba koji su povezani sa Tešićem i na crnoj listi SAD).

Foto: www.krik.rs/REUTERS; REUTERS/Alkis Konstantinidis; promo Valir

Druga kompanija koju zastupa Stefan Čupković, a koja je indirektno povezana sa Slobodanom Tešićem, je Lusor DOO. Njegova adresa je ista kao i adresa Elvante LTD. Kako prenose srpski mediji, stvarni vlasnik kompanije Lusor DOO je državljanin Jemena sa srpskim pasošem, Kaled Hamed, bliski povezan sa Slobodanom Tešićem.

Tunis je 4. oktobra 2021. raspisao međunarodnu poternicu za Slobodanom Tešićem zbog sumnje da je učestvovao u korupciji i aktivnostima „pranja novca“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dogovori

Dok je Tešić pod američkim sankcijama, što znači da ne može da ima posla ni sa jednom kompanijom u SAD, Valir DOO je 2021. i 2022. izvezao 249 tona srpskog oružja u SAD, prema podacima US Importsa i javnoj evidenciji. Samo u 2020. kompanija je prijavila 15,4 miliona dolara godišnjeg prihoda, samo godinu dana od osnivanja.

Od 9. novembra 2021. do 20. juna 2022. Valir DOO je izvezao 98,7 tona kertridža (5,56×45 mm i 9×19 mm) morskim putem iz luke Čarlston, Nemačka, u SAD. Kupac svih 6 pošiljki bila je američka kompanija Erie Ordnance Depot LLC.

Druga američka kompanija Nemo Arms Inc. uvezla je 2021. godine 150 tona municije, a izvoznik je ponovo Valir DOO. Teret je prevezen morskim putem iz Bara u Hrvatskoj do Vilmingtona, SAD.

Valir DOO je 2. februara 2021. izvezao 10 miliona komada metaka 5,65k45mm američkoj kompaniji NEMO Arms Inc.

Slobodan Tešić je uprkos sankcijama 2019. godine registrovao firmu u SAD – Stile Cupid Inc. Nema podataka o tome koje je delatnosti ova kompanija imala.

Stile Cupid Inc. je postao neaktivan 31. marta ove godine. Prema dokumentu, kompanija je registrovana na adresi 5519 N VOJNA STAZA STE 1016, BOCA RATON, Florida, 33496.

BONUS VIDEO Šta je uzrok pada Antonov aviona u Grčkoj?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare