Foto: Mediabiro; Shutterstock/Natalya Volchenkova; Shutterstock

"Nije trebalo da hapsite Božovića pred početak turističke sezone", izjavio je bivši gradonačelnik Budve Marko Bata Carević aludirajući na hapšenje njegovog naslednika i političkog saborca Mila Božovića. Naime, prvi čovek najpopularnije letnje destinacije u Crnoj Gori, uhapšen je pre dva meseca zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je sarađivala sa kavačkim klanom i učestvovala u transportu kokaina. Iz zatvora, po svemu sudeći, neće izaći u skorijoj budućnosti - zasigurno ne pre kraja sezone godišnjih odmora. I to će zaista biti problem i to ne iz razloga koji pominje Carević - toga što Budva nema potpredsednika koji može da donosi ključne odluke umesto Božovića. Pravi razlog je taj što on odbija da podese ostavku, čak nakon molbi premijera Dritana Abazovića.

Naime, bez potpisa nije moguće odobriti plate zaposlenima u opštini, ali i raspolagati budžetskim sredstvima – što je izuzetno bitno za ekonomiju Crne Gore, budući da u Budvu svake godine tokom letnjih meseci dolazi više stotina hiljada turista.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Budva zato ne može da uloži sredstva u nove projekte, iako u kasi ima više od deset miliona evra.

Isplate su praktično onemogućene, pa čak i one najsitnije za svakodnevne potrebe Opštine Budva.

Za svaku isplatu, jer Božović nema potpredsednika, niti je ikome dao punomoćje, mora da se traži odobrenje Višeg suda.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Treba napomenuti da plate oko 1.000 radnika lokalne administracije, javnih ustanova, službi i lokalnog javnog servisa zavise od njegovog potpisa.

Dokumenta se nose u Viši sud, a potom odluku donosi sudija za istragu. Proces dodatno komplikuje to što nadležni sud može jednostavno da odbije da dokumenta preda Božoviću koji se nalazi u Spužu.

To se nedavno dogodilo, kada je Viši sud odbio da prvom čoveku Budve preda saglasnosti za advokate koji zastupaju Opštinu u nekim predmetima – kompletiranje parcela, ugovori o komunalijama, a dozvoljeno je jedino da pritvoreni gradonačelnik potpiše platne liste, što je potvrdio sumnje da se Budva zaista nalazi u totalnoj blokadi.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Zbog toga je nedavno premijer Crne Gore Dritan Abazović pozvao Božovića da podnese ostavku. Naveo je da veruje da on ima svest, te da će povući potez kako bi grad lakše funkcionisao naročito u susret glavnoj turističkoj sezoni, jer se očekuje “invazija gostiju”.

“Nadam se da i dalje aktuelni gradonačelnik Budve ima takođe svest o tome. On mora da ima svest da će povući potez koji će omogućiti da Budva lakše funkcioniše u narednom periodu. Dakle, mislim za sada stvari se odvijaju malo otežano, ali ne bi trebalo produžavati ovakvo stanje”, naglasio je Abazović.

Dritan Abazović i Milo Božović Foto: Vlada Crne Gore

Pojedine stranke, poput DPS-a koji u Budvi predstavlja opoziciju, zalažu se za nešto radikalnije akcije. Naime, Milan Tičić lider budvanskog odbora DPS-a, izjavio da su se stekli svi uslovi da se skrati mandat lokalnom parlamentu i da se raspišu vanredni lokalni izbori na jesen.

Prema njegovim rečima, izbori su jedini logičan izlaz iz situacije u kojoj su se našli Budva i njeni građani.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Sa druge strane, Božovićevi politički partneri iz sada već reformisanog Demokratskog fronta, svakodnevno pozivaju na njegovo puštanje na slobodu, zbog čega su i više puta protestovali na ulicama Budve i blokirali saobraćaj u ovom gradu.

Zašto je uhapšen Božović?

Podsetimo, Božović je uhapšen 13. aprila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina.

Njemu se na teret stavljaju optužbe da je učestvovao u švercu kokaina za kavački kriminalni klan, a sve uz posredstvo policajca Ljuba Milovića, koji je u bekstvu. Konkretno, tužioci prvog čoveka Budve spajaju sa takozvanim policijskim narko-kartelom, koji je radio za kavački kriminalni klan.

Foto:Medijabiro; shutterstock; shutterstock by Natalya Volchenkova

Jedna od švercerskih tura, a u kojoj je pritvoreni Milo Božović, navodno imao učešća, organizovana je u januaru i februaru 2021. godine, kada je kontingent od čak 846 kilograma kokaina prekookeanskim rutama bezbedno stigao do jedne luke u Belgiji.

Skaj prepiske, koje su iz istrage procurile u javnost pokazale su kako je ugovarao pošiljke kokaina iz Belgije, ali i šta je sve rekao svojim partnerima.

”Brate, mi smo van sistema, mi smo kriminalci”, navodno je jedna od poruka koju je Božović poslao saradnicima.

Pročitajte još:

Takođe, kako piše u tužilačkim spisima u koje su podgoričke Vijesti imale uvid, u jednoj kriptovanoj poruci piše: “Odvojite mi nešto”, a ovo se odnosi na isporuku kokaina iz Belgije.

Takođe, kada je prodavac kokaina, navodno, za članove kriminalne organizacije platio je transporteru novac za svoj deo posla, ali ih je on prevario, Božović je počeo da „kuka“.

”Ništa, nastavljamo s poslom. Ostalu robu ćemo poskupeti, ali nema više para“, napisao je tada Božović.

Inače, njegov slučaj je i dalje u istrazi i za sada nije poznato koliko bi mogao da provede „iza rešetaka“.

BONUS VIDEO Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori