Foto:Medijabiro; shutterstock; shutterstock by Natalya Volchenkova

Gradonačelnik Budve Milo Božović ostaje u pritvoru zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je na području te crnogorske opštine sarađivala sa kavačkim kriminalnim klanom, i to trgovinom narkoticima. Najnovije poruke Božovića sa aplikacije Skaj pokazuju kako je ugovarao pošiljke kokaina iz Belgije, ali i šta je sve rekao svojim partnerima. Ono što je dodatno privuklo pažnju regionalne javnosti za ovaj slučaj jeste činjenica da deo građana Budve traži da se Božović pusti iz pritvora kako bi opština funkcionisala, a bivši gradonačelnik Marko Bato Carević je čak rekao da je sa privođenjem Božovića trebalo sačekati do kraja turističke sezone u Budvi.

Rasplet priče kreće 13. aprila ove godine, kada je Milo Božović – prvi čovek Budve priveden zbog saradnje sa kriminalnim klanom. Tada se nije znalo da je u pitanju kavački klan, koji predvode odbegli Radoje Zvicer i pritvoreni Slobodan Kašćelan.

Božović je negirao krivicu za dela koja mu se stavljaju na teret, a ubrzo je otkriveno i za šta se tačno sumnjiči funkcioner Demokratskog fronta (DF).

Milo Božović Foto: Mediabiro

Njemu se na teret stavljaju optužbe da je učestvovao u švercu kokaina za kavački kriminalni klan, a sve uz posredstvo policajca Ljuba Milovića, koji je u bekstvu. Konkretno, tužioci prvog čoveka Budve spajaju sa takozvanim policijskim narko-kartelom, koji je radio za kavački kriminalni klan.

Inače, u javnost je od trenutka njegovog hapšenja, pa sve do danas, izašao niz poruka sa Skaja koje nedvosmisleno pokazuju da je Božović, inače član Demokratskog fronta, umešan u kriminalne radnje. Poslednje u nizu, koje su deo dokumenata Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), objavile su podgoričke Vijesti.

Od „mi smo kriminalci“ do „para više nema“

”Brate, mi smo van sistema, mi smo kriminalci”, navodno je jedna od poruka koju je Božović poslao saradnicima.

Takođe, kako piše u tužilačkim spisima u koje su Vijesti imale uvid, u jednoj kriptovanoj poruci piše: “Odvojite mi nešto”, a ovo se odnosi na isporuku kokaina iz Belgije.

Takođe, prema tužilačkim spisima, Božovića je 2019. godine navodno vrbovao uhapšeni bivši policajac iz Tivta Mileta Ojdanić, koji je kriminalnu organizaciju, kako se sumnja, formirao sa odbeglim službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Ta kriminalna organizacija sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina koji su iz Južne Amerike stizali u Evropu, Afriku, Australiju.

Jedna od švercerskih tura, a u kojoj je pritvoreni Milo Božović, kako veruje SDT navodno imao kriminalnog učešća, organizovana je u januaru i februaru 2021. godine, kada je kontingent od čak 846 kilograma kokaina prekookeanskim rutama bezbedno stigao do jedne luke u Belgiji.

Od tog vrednog kontingenta u Belgiji, njemu je, kako se veruje, dopalo samo 10 kilograma kokaina prilikom deobe robe među članovima osumnjičene međunarodne kriminalne organizacije, koju su organizovali osumnjičeni Ojdanić i Milović.

Još jedan tovar kokaina, za koji SDT pomoću međunarodne pravne pomoći, veruje da je delom učestvovao u švercu i osumnjičeni Milo Božović, bio je u količini od 30 kilograma skupocenog praha, koji je brodovima dopremljen do jedne zapadnoevropske luke.

Protest podrške Božoviću u Budvi Foto:Vuk Lajović/Vijesti.me

Nakon švercerske ture, koja je stigla u Luku Lisabon, članovi osumnjičene kriminalne organizacije su „delom prevareni u međunarodnom lancu šverca kokaina“.

Prodavac kokaina, navodno, za članove kriminalne organizacije platio je transporteru novac za svoj deo posla, ali ih je on prevario.

Osumnjičeni Milo Božović u Skaj komunikaciji više puta ponavlja:

”Ništa, nastavljamo s poslom. Ostalu robu ćemo poskupeti, ali nema više para“.

Foto: skupstina.me; Shutterstock/Pensioner

„Nije trebalo hapsiti Božovića pred turističku sezonu“

Nedugo nakon što je Milo Božović, koji je sam isticao da mu je bezbednost u zatvoru ugrožena, deo građana Budve popisao je peticiju kako bi on bio pušten iz pritvora i nastavio da obavlja funkciju gradonačelnika Budve. Jer, kako navode, bez njega sve stoji – samo on može da potpisuje odluke i plate zaposlenima.

Tako je došlo do krajnje neobične situacije kada je reč o uhapšenom funkcioneru, koju je dodatno neobičnom učinio njegov prethodnik, takođe privođeni Marko Bato Carević.

„Ceneći da je Budva jako važan grad za državu i da je sezona počela, a da se Božović optužen za nešto što se puno ranije dešavalo, možda je trebalo sačekati još nekoliko meseci posle turističke sezone, ipak će se to odraziti jer Budva nema potpredsednika“, kazao je Carević za Radio Crne Gore.

Smatra da je veći interes bio sačuvati turističku sezonu.

„Gospodin Božović nije neko ko bi pobegao i ko se ne bi odazvao na pozive nadležnih organa“, rekao je on.

Foto: PE Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Mediabiro/Ana Marković Vušović/Nova.rs/Newsmax Adria/YTAdria Tv Montenegro

Leglo kriminala u turističkom raju

Hapšenje Božovića samo je podsetilo javnost na ranija hapšenja i privođenja čelnih ljudi Budve. Među njima su Rajko Kuljača, Lazar Rađenović, Srđa Popović, Dragan Krapović i možda najpoznatije ime na spisku – Marko Bato Carević.

Pre dve godine, tadašnji gradonačelnik Budve Marko Carević, takođe član DF-a i predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović, sekretar za investicija Mladen Mikijelj, Nikola Jovanović, šef Carevićevog kabineta, kao i Đorđe Vujović, Carevićev savetnik, su uhapšeni u gradu čiji su čelnici bili.

Uhapšeni su i sin i brat Marka Carevića.

Do hapšenja je došlo nakon što su Carević i Radović pokušali da spreče ulazak Upravne inspekcije u zgradu Opštine Budva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Policija je tada upotrebila hemijska sredstva, a polomljena su stakla na zgradi Opštine.

Carević je ovo hapšenje uporedio sa okupacijom Budve. Optužnica protiv Carevića je podignuta nakon što se povukao sa funkcije gradonačelnika, zbog porodične kompanije “Carinvest” i uzurpacije državne zemlje u rodnom selu Krimovice u Grblju.

Kada je reč o Milu Božoviću, on je pre stupanja na mesto menadžera Budve bio i poslanik u Skupštini Crne Gore, gde se nalazio na mestu člana parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Član je Glavnog odbora Nove srpske demokratije.

BONUS VIDEO Atmosfera u Skupštini Crne Gore na inauguraciji predsednika Jakova Milatovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar