Ruska vojska Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov

Internetom kruže videozapisi ruskih vojnika s jezivim svedočanstvima o tome kako ih zapovednici drže u podzemnim kavezima s rešetkama na vrhu. Pritom im uskraćuju vodu i hranu jer se odbijaju boriti ili se opijaju, piše britanski Telegraf.

„U blatu smo, na kiši, svi smo mokri. Lica mojih kolega su razbijena. Znate li što smo učinili? Popili smo nekoliko piva“, ispričao je na jednom snimku ruski vojnik po imenu Pavel Gorelov, koji vrdi da je pripadnik 99. puka.

Snimak prikazuje nekoliko muškaraca u ruskim borbenim uniformama kako sede na tvrdom podu. Kiša kaplje. Čini se da je nekoliko njih teško povređeno, s krvavim posekotinama na natečenim licima i crnim očima. Jedan čovek puši cigaretu, ali jedva se može razumeti.

„Apeljem na glavnog tužitelja da nam pomogne. Videli ste ove uslove“, rekao je Gorelov.

Na drugom snimku ruski vojnik, verovatno iz iste jedinice, žali se da su ga držali u otvorenoj jami. Flarit Baitemirov objašnjava da je bio vojnik dobrovoljac iz Saratova u južnoj Rusiji i da su ga u jami držali od kraja februara.

„Zarobili su me moji – Rusi. Ja sam Rus“, rekao je.

Otvorene jame prekrivene rešetkama koristile su se u središnjoj Aziji za držanje zatvorenika i često ih je koristila ruska carska vojska. Često su bile pretrpane i u njima su se širile razne bolesti. Zatvorenici su bili izloženi svakakvim vremenskim prilikama i posmatranje spoljnog svijeta kroz rešetke im je znalo pomutiti um.

Ruski vojnici se već mesecima žale da ih vojna policija baca u pretrpane kaveze ili jame bez hrane i vode ako odbiju da se bore.

Teško je znati tačan broj ruskih vojnika koji se svakodnevno pobune ili dezertiraju, ali analitičari veruju da se radi o stotinama.

Ruska vojna taktika nije se razvila još od Drugog svetskog rata i temelji se na slanju pešadije na otvoreno bojno polje u susret ukrajinskim rovovima i punktovima s mitraljezima.

Rezultat ovakve taktike je veliki broj žrtava i veliko nezadovoljstvo u ruskim redovima.

Očajni ruski vojnici objavili su na desetine videozapisa ove godine u kojima mole svoje zapovednike da ih spase od haosa, smrti i razaranja na prvoj liniji frona. Mnogi kažu da im ne preostaje ništa drugo osim pobune, piše britanski Telegraf.

***

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar