Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ministar odbrane Izraela Joav Galant najavio je da će se sutra sastati s porodicima talaca koje palestinski ekstremisti drže u pojasu Gaze od 7. oktobra, kada je počeo rat Hamasa i Izraela.

Porodice su danas upozorile da će početi da protestuju ako se s njima ne sastanu Galant i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Stotine članova porodica talaca su danas na centralnom trgu u Tel Avivu ispred Minstarstva odbrane Izraela u majicama na kojima piše „Vratite ih“ i s fotografijama svojih rođaka uz potpis „Otet“.

Porodice su rekle da traže sastanak zbog sve veće zabrinutosti za sudbinu svojih voljenih posle pojačanja napada izraelske vojske na pojas Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da cilja tunele u Gazi što je izazvalo strah porodica talaca jer se veruje da su oni zatočeni baš tamo, pod zemljom, te da vojni lideri ne brinu o njihovim životima.

„Porodice su duboko zabrinute za svoje voljene. Oni osećaju da su ostavljeni i da niko o njima ne brine. Niko sa njima ne razgovora. Niko ne objašnjava šta se dešava“, rekla je Miki Haimovic, bivša poslanica, sada portparolka te grupe.

U Gazi je, kako je vojska potvrdila, 229 talaca, a do sada su „iz humanitarnih razloga“ oslobođene četiri žene: dve Amerikanke – majka i kćerka i dve starije Izraelke.

Izrael širi svoju kopnenu operaciju pešadijskim i oklopnim vozilima uz podršku žestokih udara iz vazduha i s mora, rekao je danas vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari.

On je jutros rekao da su pešadinske snage koje su sinoć ušle u Gazu, i dalje tamo i da ratuju.

Vojska je ranije nakratko ulazila u pojas Gaze, a danas su objavljeni video snimci okopnih vozila na otvorenim, peskovitim područjima u pojasu Gaze.

Saopšteno je da su borbeni avioni bombardovali desetine tunela Hamsa i podzemnih bunkera.

Novinari u Gazi koji su mogli da uspostave kontakt sa spoljnim svetom, rekli su da je u toku jako izraelsko bombardovanje na severu paletinske enklave zapčeto protekle noći.

***

BONUS VIDEO: Izraelski napadi na Gazu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar