Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

Izraelska obaveštajna agencija Mosad i unutrašnja bezbednosna služba Šin bet osnovale su navodno specijalni operativni centar čiji je zadatak da uđe u trag i ubije članove jedinice komandosa Hamasa koja je predvodila smrtonosni napad na jug Izraela 7. oktobra.

Kako navode izraelski mediji centar je nazvan Nili po jevrejskoj tajnoj organizaciji iz vremena Prvog svetskog rata.

Cilj centra će biti da ubije sve pripadnike jedinice Nukhba koji su učestvovali u iznenadnom napadu bez presedana kada se oko 2.500 ekstremista ubacilo u Izrael preko kopna, iz vazduha i sa mora uz podršku baražne raketne vatre i ubilo više od 1.400 ljudi, najviše civila.

Ekstremisti su takođe zarobili više od 220 ljudi i drže ih kao taoce u pojasu Gaze.

Izraelska vojska je već objavila smrt nekoliko komandira jedinice Nukhba u udarima iz vazduha od početka rata protiv Hamasa. Samo u prošlu sredu ubijeno je, kako se tvrdi, deset članova te jedinice.

Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

Pred očekivanu kopnenu ofanzivu Izrael je upozorio da se svaki član Hamasa, vladajućeg u Gazi, suočava sa smrću, ali su dvojica koji se optužuju za organizaciju napada 7. oktobra u vrhu liste. To su vojni komandir Hamasa Muhamed Deif i vođa organizacije u Gazi Jahja Sinvar.

„Teroristi Hamasa imaju dve opcije, da budu ubijeni ili da se bezuslovno predaju. Treće opcije nema“, rekao je ministar odbrane Izraela Joav Galant prošle nedelje.

Portparol Hamasa je odgovorio da ta organizacija „nije zastrašena“.

Bezbednosni izvori van Gaze tvrde da su Deif i Sinvar skriveni u mreži podzemnih tunela izgrađenih da izdrže izraelsko bombardovanje koje ne prestaje posle napada „hamasovaca“.

Sinvar (61) je izabran za lidera Hamasa u Gazi 2017. godine, nakon što je Ismail Hanije postao glavi vođa te organizacije koju podržava Iran.

Izraelski vojni portparol Rihard Heht označio je Sinvara „licem đavola“ i proglasio ga „mrtvim čovekom koji hoda“. Sinvar je jedan od osnivača Hamasa 1987. godine tokom prvog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije i pristalica oružane borbe.

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Završio je Islamski univerzitet u Gazi, a hebrejski jezik je naučio tokom 23 godine provedene u izraelskim zatvorima.

I Sinvar i Deif su rođeni u izbegličkom logoru Kan Junis i obojica su na listi SAD najtraženijih terorista od 2015. godine.

O Deifu se međutim mnogo manje zna. On se smatra izraelskim javnim neprijateljem broj jedan u protekle dve decenije zbog organizacije samoubilačkih napada i otmica, pored ostalog.

Postoji samo jedna njegova fotografija, a stara je najmanje dvadeset godina. Na dan napada na Izrael objavio je poruku da je gnev palestinskog naroda eksplodirao.

PROČITAJTE JOŠ:

On navodno nikada nije proveo više od jedne noći na istom mestu i neprijatelji ga zovu mačkom sa devet života jer je preživeo šest pokušaja ubistva.

Njegova supruga i najmanje jedno dete ubijeni su u izraelskom udaru iz vazduha u ratu u Gazi 2014. godine.

On je tada izgubio jedno oko i invalid je, ali mu uticaj nikada nije oslabio.Vođa vojnog krila Hamasa je od 2002. godine.

Izrael je više puta pretio rukovodstvu Hamasa od 7. oktobra i premijer Izraela Benjamin Netanjahu je posle napada tog dana zapretio da je svaki član Hamasa mrtav čovek.

Eksperti međutim kažu da bi likvidacija Sinvara i Deifa ozbiljno oslabila, ali ne bi slomila Hamas, što je proklamovni cilj Izraela.

BONUS VIDEO: Bajden: Hamas je čisto zlo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar