Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia; Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia; Social media / WillWest News / Profimedia, Mustafa Ciftci / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

U trenutku kada se dešava najveće previranje u vrhu ruske vojske, od Ramzana Kadirova, lidera Čečena i jednog od najznačajnijih ljudi iz okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina, nema ni traga ni glasa. Zbog toga se mnogi pitaju da li se "čuva za sledeću rundu" ili je ceo kolač pokupio njegov "saborac" prvi čovek paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin, a njega ostavio bez ičega.

Naime, tokom poslednjih dana sva pažnja javnosti, ali i Kremlja, usresređena je na bitke oko Bahmuta i Soledara koje predvodi Vagner.

Prema poslednjim informacijama ova jedinica je počela sa razaranjem ovog grada i na korak je do njegovog osvajanja.

Foto:Profimedia.rs

Ukoliko uspeju da ga pokore, Rusi će ovom pobedom konačno uspeti da se izvuku iz gubitničkog niza koji „melje“ njihov moral mesecima unazad.

Zasluge, bi svakako pokupio Prigožin, jedan od dvojice najudarnijih paravojnih lidera koji se bore za Rusiju na teritoriji Ukrajine.

Gde je Kadirov?

Međutim, pitanje koje se postavlja jeste gde je nestao drugi „Putinov bič“, čečenski lider Ramazan Kadirov?

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

Naime, sve više se čini da je prijateljstvo između Kadirova i Prigožina puklo jer obojica teže istoj stvari – apsolutnoj moći.

Sada kada se čini da joj je „Putinov kuvar“ za stepenicu bliži, Kadirov se potpuno povukao iz javnosti.

Poslednji put je snimljen kako gostuje u nekim od ruskih propagandnih emisija krajem prethodne godine. Tada je između njega i Prigožina još uvek važio „prećutni savez“- protiv ruske vojne hijerarhije.

Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK, Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

U oktobru su obojica javno kritikovali rusko vojno rukovodstvo-zbog loših rezultata u Ukrajini.

Analitičari su tada navodili da je Prigožinov cilj ministarstvo odbrane, a da Kadirov puca na uspostavljanje pretorijanske garde koja bi imala kontrolu nad bezbednošću režima. Kadirova računica u ovom slučaju je više nego jasna – što više Kremlj zavisi od njega, to ima veću slobodu delovanja u Čečeniji.

Zašto želi baš to?

Pre svega, Kadirov želi potpunu vlast u Čečeniji koja se nalazi unutar granica Ruske Federacije, a de facto je nezavisnost stekla nakon Prvog čečenskog rata 1996. godine.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Borci ove zemlje jesu čečenske paravojne jedinice koje se smatraju jednim od najbrutalnijih na svetu, a u prošlosti su bile raspoređene na istoku Ukrajine i u Siriji.

Svoju poziciju Kadirov je zaslužio time što je čvrsto lojalan Putinu. Kao lojalan vojnik Kremlja, Kadirov je i ranije isticao da je vreme za zauzimanje Ukrajine. I pre rata, njegove poruke Putinu jasno su stavile do znanja da je spreman za odlazak u Ukrajinu.

Brutalne metode, kult ličnosti…

Inače, Kadirov nema milosti ni prema građanima svoje zemlje. U Čečenskoj Republici vlada po principu kulta ličnosti.

Prema izveštajima nezavisnih ruskih medija, u Čečeniji postoji koncentracioni logor za pripadnike LGBTQ populacije.

Ramzan Kadirov Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Jedan od logora navodno je bio smešten u nekadašnjem vojnom sedištu u gradu Argunu, ali je čečenski režim negirao postojanje ovakvih logora.

U sklopu „brige o porodici“ Kadirov je ocenio da su razvodi uzrok mnogih državnih problema, pa je pokrenuo program pomirenja.

„Moramo probuditi ljude, moramo im objasniti. Moramo vratiti žene koje su napustile svoje muževe te ih ponovo spojiti. To je prioritet“, objasnio je Kadirov, koji smatra da su deca koja odrastaju u razvedenim porodicama sklonija terorizmu.

Čečenska represija

Pod gvozdenom pesnicom Kadirova često su se nalazili njegovi neistomišljenici, borci za ljudska prava i novinari koji su pokušavali da izveštavaju iz Čečenije. Mnogi su misteriozno nestajali, dok drugi više ne govore o njegovom režimu.

Pročitajte još:

Tokom njegove vladavine zatvoreni su svi kampovi sa izbeglicama jer ih je označio špijunima drugih država koji žele da saznaju tajne Čečenske Republike, ali i njegovog odnosa sa Vladimirom Putinom.

Stoga je jasno zbog čega da dodatno ojača svoju poziciju. Međutim, za sada nejasno ostaje da li ga je Prigožin u tome sasekao.

BONUS VIDEO Kadirov plače zbog govora Putina